Senatorii au adoptat o nouă Lege a voluntariatului, potrivit căreia activitatea de voluntariat va fi considerată experienţă profesională sau în specialitate dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.
Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, o iniţiativă legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD, PNL, PC şi UNPR.
Potrivit proiectului, prin care va fi abrogată Legea voluntariatului adoptată în anul 200, voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat. Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive la propunerea legislativă că, potrivit ultimului Eurobarometru, din 2010, România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20 la sută din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa. Potrivit aceluiaşi studiu, media europeană de implicare în activităţi de voluntariat ajunge la 40 la sută, culminând cu Norvegia, unde 80 la sută din populaţie se implică în activităţi de voluntariat. Autorii proiectului precizează că echivalentul contribuţiei financiare a voluntariatului la PIB atinge, în state precum Austria, Olanda şi Suedia, între 3 şi 5 la sută din PIB.
VOLUNTARIATUL, CONSIDERAT EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ
Date: