Sprijin financiar nerambursabil pentru ferme agricole cu rol demonstrativ

Date:

O nouă formă de sprijin, începând de la  10.000 euro dar nu mai mult de 200.000 euro, este în curs de elaborare și se adresează  fermelor agricole prietenoase cu mediul. Schema se va derula prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) iar suma totală alocată este de de 11.000.000 euro.

Fermele din România vor putea beneficia de un sprijin de minim 10.000 de euro și maxim 200.000 de euro pentru investiții ale căror performanțe sunt orientate către protecția mediului.

„Aceste exploatații vor avea și rol de ferme demonstrative, cu scopul de a promova inovarea prin soluții de atenuare și prevenire a poluării mediului, de susținere a unei agriculturi inteligente din punct de vedere al mediului referitoare la cele mai bune practici de reducere a poluării în zonele rurale. Este o măsură binevenită pentru că este nevoie de exemple de bune practici”- a declarat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.

O variantă consultativă a Ghidului Solicitantul pentru ajutorul de 10.000 euro a fost lansată de Ministerul Mediului în dezbatere publică la începutul lunii. Sumele vor fi acordate pe bază de proiecte, printr-un mecanism de selecție competitiv, bazat pe criterii de eligibilitate și de selecție.

Finanțarea fermelor model urmărește reducerea poluării cu nitrați și amoniac; utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor; reducerea utilizării de antimicrobiene.

„Prin intermediul acestei finanțări sunt vizate acțiuni specifice fiecărui domeniu de intervenție care sprijină transferul de cunoștințe privind practicarea unor metode agricole sustenabile. Aceste acțiuni, bazate pe tehnologii inovative, vor îmbunătății performanța de mediu a fermei și vor conduce la reducerea poluării din surse agricole, prin controlul integrat al poluării cu nitrați, amoniac, protoxid de azot, utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor, reducerea utilizării de antimicrobiene.

De asemenea, sunt sprijinite acțiuni suplimentare care vor conduce la protecția biodiversității precum și la adaptarea și reducerea efectelor schimbărilor climatice. Aceste acțiuni nu pot reprezenta mai mult de 30% din ajutorul public nerambursabil per proiect finanțat”- se precizează în ghidul solicitantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum sa gasesti cea mai buna solutie de transport cand vii in tara

Daca ai planificata o calatorie in tara, serviciile de...

Explozie în comuna dâmbovițeană Vișina 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unei...