Agricultorii afectați de secetă vor putea cere suspendarea ratelor la bănci timp de un an

Date:

Potrivit unui proiect inițiat de Ministerul Agriculturii, fermierii afectați de secetă, care au încheiat contracte de credit sau leasing, vor putea solicita suspendarea plății datoriilor și a ratelor la bănci până la sfârșitul anului 2025.

Proiectul de ordonanță de urgență (OUG) prevede suspendarea, începând cu data solicitării, a rambursării datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru sumele împrumutate prin credit sau leasing pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului – verbal / proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat / încheiate pentru culturile agricole înființate începând din primăvara anului 2022 până în primăvara anului 2024, pentru culturile afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022- 2024;  dobânda la credite, percepută de către bancă, este mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.

Pentru suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o solicitare de suspendare, în format fizic sau prin poșta electronică, la datele de contact din contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.

Tot  în proiectul de OUG se stipulează că băncile, IFN-urile, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse agricole nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu declară măsuri ca insolvența, scadența anticipată a creditului sau altele asemenea, până la finalul anului 2025.

„Măsura propusă de guvern este binevenită și poate scăpa multe societăți agricole de faliment. Este întemeiată pe o realitate, anume  că agricultura din România continuă să se confrunte și în 2024 cu o lipsă semnificativă de precipitații care a indus fenomenul de secetă pedologică accentuată pe zone agricole extinse la nivel național. Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înființate în toamna anului 2023, fiind afectate de seceta pedologică și/sau grindina puternică în procente de 70% – 100%, culturile grâu, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.

Primăvara  și vara anului 2024 au fost caracterizate de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țara, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie, factori care au afectat masiv producția”- a precizat deputatul Marian Țachianu, care cunoaște foarte bine problemele din agricultură.

Astfel, pentru culturile din toamna anului 2023 peste 16 mii fermieri au solicitat constatarea și evaluarea pagubelor la culturi, fiind  încheiate procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru suprafața de peste 320 mii ha, din care peste 200 mii ha grâu.

Pentru culturile din primăvara anului 2024 în special porumb și floarea soarelui, plante perene, plantații pomicole, plantații viticole, sunt înregistrate peste 138 mii solicitări ale fermierilor pentru constatarea și evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafață totală la nivel național, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița