Creștere masivă a creditelor angajate de români

Date:

Creșterea salariilor din prima parte a anului, mai accentuată în cazul bugetarilor, coroborată cu scăderea ușoară a dobânzii de referință, este reflectată indirect de  volumul de împrumuturi în monedă națională, care a crescut cu 50% . În cazul finanțărilor pentru  firme, acestea  au avansat cu 28%.

Finanțiștii vorbesc despre un excedent mare de lichiditate în piață iar creditele ipotecare sunt într-o revenire puternică în ultimele luni.

Dacă  ROBOR la 3 luni ajunsese la o medie de 8,1% în octombrie 2022, după invadarea Ucrainei, a scăzut treptat până la 6% la jumătatea anului curent. BNR a scăzut dobânda cheie în iulie și august cu 0,5 puncte procentuale cumulat, până la 6,5% iar rata la  facilitatea de depozit a scăzut la 5,5%. În ultimele 12 luni, băncile au acordat în total credite noi ipotecare de 43,9 miliarde de lei, față de 25,7 miliarde de lei în precedentele 12 luni încheiate în august 2023, o creștere de 71%! În medie, băncile au acordat credite noi ipotecare pentru locuințe de 3,7 miliarde de lei în fiecare lună, față de 2,1 miliarde de lei în august 2023, în creștere cu 61% dacă se ține cont și de inflație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pomii fructiferi înfloresc în plină toamnă

La Răscăeți, județul Dâmbovița – 22 octombrie 2024, o...

Atenție la  mesajele frauduloase 

Pe măsură ce perioada de cumpărături se intensifică, infractorii...

Incendiu produs la o casă în localitatea Brezoaia

Garda de Intervenție Răcari  a intervenit cu două autospeciale...
error: Conținutul este protejat!!