Legumicultorii interesați mai au numai câteva zile la dispoziție pentru a putea beneficia și în acest an de programul Tomata pentru ciclul al doilea de cultură, după ce în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 1342/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”, pentru perioada 2024—2025.
Pentru a beneficia de programul Tomata pentru Ciclul 2, legumicultorii trebuie să depună o cerere-tip la direcțiile agricole județene. Termenul de depunere este ”de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”. Nefiind precizat că aceste zile se calculează ca fiind lucrătoare, se iau în considerare și weekendurile, așa că ultima zi de înscriere este duminică, 10 noiembrie.
Complementar cererii tip, legumicultorii trebuie să depună sau să transmită către DAJ (prin mijloace electronice sau poștă/curierat), și următoarele documente: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit; copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2025; dovada unui cont activ la bancă/trezorerie; adeverință, în original, din Registrul agricol, conform înscrisurilor aferente anului 2024, care atestă suprafața de teren cu spații protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză.
După caz, trebuie transmise împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea.
Condițiile de accesare a programului Tomata pentru Ciclul 2 au rămas neschimbate: suprafața minimă pentru eligibilitate este de 1.000 de metri pătrați de spații protejate, cultivate cu legume și la care trebuie să se obțină și să facă dovada valorificării pentru următoarele cantități minime:
a) 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
b) 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar;
c) 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți;
d) 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
f) 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
g) 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.
Valorificarea producțiilor trebuie să se facă până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv. Atât dovada vânzării producției minime, cât și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și avizat de OFJ, se depun la DAJ până pe 7 februarie, inclusiv.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis/beneficiar este de maximum 1.000 euro/1.000 mp, pe care este cultivată exclusiv una dintre culturile eligibile.
Citește mai mult la: https://agrointel.ro/310735/legumicultorii-termen-urgent-la-daj-pentru-inscrierea-in-programul-tomata-ciclul-2
Informaţiile publicate pe site-ul agrointel.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.