Reguli noi pentru subvenția pentru pajiști

Date:

 Ministerul Agriculturii  a publicat în consultare publică un proiect de act normativ care le reamintește fermierilor că le este interzis să scoată din circuitul agricol suprafețele  înscrise în registrul agricol ca pajiști permanente și pentru care se încasează subvenții agricole de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Astfel, Standardul GAEC 1 este  obligatoriu pentru fermieri și  vizează menţinerea pajiştilor permanente pe baza unui raport proporţional între pajiştile permanente şi suprafaţa agricolă la nivel naţional în comparaţie cu anul de referinţă 2018. Reducerea maximă este de 5% în comparaţie cu anul de referinţă.

Obiectivul principal al GAEC 1 reprezintă o clauză generală de salvgardare împotriva conversiei către alte utilizări agricole, pentru menţinerea stocurilor de carbon. Astfel, sub această clauză generală se menţine suprafaţa pajiştilor permanente pe baza raportului proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă eligibilă după controalele administrative şi la faţa locului, la nivel naţional, în comparaţie cu anul de referinţă 2018.

Standardul GAEC 1 este  obligatoriu pentru fermele care accesează subvenții APIA, conform regulilor propuse de MADR spre a fi actualizate până la finalul anului, pentru a intra în vigoare de anul viitor.

Ca obligaţie principală la nivel de exploatație agricolă, se menține interdicţia scoaterii din circuitul agricol şi schimbării categoriei de folosinţă a pajiştilor permanente, autorizarea schimbării destinaţiei sau a folosinţei pajiştilor permanente, precum şi recuperarea suprafeţelor de pajişti permanente convertite în alte utilizări prin înfiinţarea de noi suprafeţe de pajişti din terenuri degradate/neproductive, în condiţiile prevăzute de legislaţia naţională (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013).

Raportul proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă declarate de fermieri, la nivel naţional, calculat de APIA în anul 2018 este: 24,25%. Anual, APIA calculează raportul proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă declarată de fermieri (la nivel naţional), odată cu depunerea cererii de plată, face comparaţia cu anul de referinţă 2018, constată menţinerea/creşterea/reducerea raportului proporţional şi informează Comisia, potrivit obligaţiilor de raportare privind standardele GAEC.

În cazul în care se constată reducerea cu peste 5% a raportului proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă la nivel naţional în comparaţie cu anul de referinţă 2018, se impun obligaţii la nivel de exploataţie pentru a reconverti terenuri în pajişti permanente sau pentru a crea o suprafaţă cu pajişti permanente pentru fermierii care au la dispoziţie terenuri ce au fost transformate din pajişti permanente în terenuri pentru alte utilizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum să combini stilul elegant și cel sportiv în sezonul de iarnă

Iarna este perioada ideală pentru combinații inspirate de modă...

Sistemul de monitorizare video a spațiilor publice din Târgoviște a fost extins cu 50 de camere de luat vederi

În Municipiul Târgoviște, administrația publică locală a   finalizat cea...

Înscrierea la Bacalaureat 2025 începe pe 16 decembrie

Elevii care vor susține examenul de Bacalaureat în 2025...

Se vor încărca, începând cu 12 decembrie, cardurile pentru alimente cu 250 de lei

Guvernul României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, va...