În Egipt continuă demenţa proceselor de după înlăturarea lui Morsi de la putere. Ieri, 28 aprilie, s-a mai terminat o etapă. Tribunalul din Minya, din Egiptul Mijlociu, a dat sentinţa definitivă pentru alţi 683 de adepţi ai fostului preşedinte islamist, Mohamed Morsi, acuzaţi de acte de violenţă şi uciderea de poliţişti, con-demnându-i la moarte. Conform sistemului juridic egiptean, aceste pedepse trebuie validate de către marele muftiu, cea mai înaltă autoritate religioasă. TotuşI, aprobarea muftiului este o formalitate, acesta neputând să mai schimbe cu nimic soarta celor condamnaţi de către tribunalul civil, dar familiile celor judecaţi îşI pun mari speranţe în declanşarea acţiunii de recurs.
Conform declaraţiilor experţilor ONU în probleme de exercitare a actului de justiţie, la Minya a avut loc cel mai mare proces în masă, mai mare şI decât procese ce au avut loc în perioada epurărilor comuniste din Europa. Musulmanii condamnaţi de către tribunalul din Minya, au fost acuzaţi că, în data de 14 august 2013,, au participat la o serie de proteste violente, desfăşurate chiar în localitatea în care au fost judecaţi. Reamintim că în aceiaşI zi, la Cairo au căzut, sub gloanţele poliţiştilor şi soldaţilor, 700 de partizani ai lui Mor-si. Conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al oNG-ului pentru apărarea drepturilor omului, citat de către BBC, procesul a durat doar câteva ore, inculpaţii fiind practice judecaţi pe bandă rulantă, iar avocaţii apărării neavând dreptul de a lua cuvântul.
Adevărul este că din cei 683 de condamnaţi, doar vreo cincizici sunt închişi, restul fiind eliberaţi pe cauţiune sau pur şi simplu au fugit din ţară. Printre cei închişi se află şI Mohammed Badie, conducătorul supreme al Fraţilor musulmani, confrerie ce a câştigat toate alegerile după înlăturarea de la putere, la începutul anului 2011, a lui Hosni Mubarak. Anul trecut, în decembrie, Badie a fost considerat official ca fiind terorist şi are toate şansele să fie condamnat la moarte. Tribunalul din Minya mai are la active un process în care au fost condamnaţi la moarte, anul acesta în martie, dacă vă mai amintiţi, alţi 529 de susţinători ai lui Morsi. Şi acest process a fost expeditiv, derulându-se într-o singură zi. De data aceasta, pentru 492 de musulmani din cei 592, pedeapsa cu moartea a fost comutată, după consumarea recursului, în închisoare pe viaţă.
Făcând un bilanţ, tribunalele egiptene au pronunţat 109 condamnări la moarte, în 2013, 91, în 2012 şi 123 în 2011. în ianuarie 2010, un singur musulman a fost condamnat la spânzurătoare deoarece a ucis şase copţi şi un poliţist. După cum se vede, actualmente nu ai viaţă uşoară, în Egipt, dacă eşti membru al Fraţilor musulmani, iar guvernul American, ce se bate cu pumnul în piept că este marele apărător al drepturilor omului, preferă să tacă. De, egiptenii nu sunt ruşi.
Atentat la viaţa unui primar
Primarul oraşului Karkiv, a fost grav rănit, luni. Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei, se pare că a avut loc un atentat cu autori încă necunoscuţi. în present, primarul, operat de urgenţă, se luptă între viaţă şi moarte. Karkiv este al doilea mare oraş din estul Ucrainei. Primarul Karkivu-lui, Ghenadi Kernes este poreclit şi Ghepardul. El a fost împuşcat în spate, în timp ce se plimba cu bicicleta, fiindu-i atinşi plămânii şi ficatul. Kernes este cunoscut pentru simpatiile sale proruseşti, fiind un susţinător al fostului preşedinte al Ucrainei, Victor lanukovici. De asemenea, Kernes este cunoscut pentru metodele sale brutale de a reprima toate manifestările de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană. Cu regularitate, adepţii integrării au fost bătuţi măr, pe stradă, acolo unde erau prinşI, unii dintre ei fiind stropiţi cu un lichid verde care foarte greu a fost îndepărtat de pe piele. Cei mai norocoşi, s-au ales doar cu maşinile arse. în ultima periodă, Ghenadi Kernes a pozat în marele conciliator dintre rusofoni şi ucrainienii ce doresc integrarea în U.E. Cu toate acestea, locuitorii oraşului, indifferent de opţiunea pro şi contra U.E., au continuat să-l considere baronul banditismului local, deoarece, în tinereţe, a fost condamnat pentru furt şi escrocherie.
Două locuri diferite: Egipt, Ucraina. Aceaşi zi: luni 28 aprilie. Cauze diferite. Un singur numitor comun: nemulţumirea. Declanşarea nemulţumirii: aceeaşi – corupţia endemică a clasei politice şi a funcţionarilor. Deci cauza de bază, fie Egipt, fie Ucraina: corupţia. Adică, fie musulman, fie creştin, tot un drac, chiar dacă arabii îl alintă pe drac cu apelativul de şeitan, cuvânt cu uşoare rezonanţe homosexuale. Dar mai ştii: la arabi, întunecimea sa o fi homo, nu ca la creştini, unde mare este pofta lui de femei şi bani, iar mai nou, de putere politică.
În Egipt, condemnările la moarte, date cu dărnicie
Date: