Centrul Internaţional Antidrog din Bucureşti (CIADO) avertizează asupra faptului că România a fost invadată recent de un tip nou de stupefiant, numit „Fantoma”. Pastilele sunt vândute ca ecstasy, dar conţin substanţe mult mai periculoase, care sparg vasele de sânge, inclusiv în creier.
Noile pastile, care fac victime printre clienţii unor cluburi din România, conţin tot mai multe substanţe toxice foarte periculoase.
„Conform informaţiilor CIADO, noul tip de stupefiant a apărut în ţara noastră în vara anului trecut, adus din Occident. Anul acesta s-a produs însă o adevărată invazie de „Fantoma „, care este foarte toxic şi suficient de ieftin ca să îl facă extraordinar de periculos” ,a spus preşedintele executiv al CIADO.
„Fantoma” îşi face apariţia în special la petreceri mari, cu sute de participanţi, unde tinerii sunt tentaţi să încerce drogul, care dă dependenţă foarte repede.
Nu rare sunt şi cazurile în care dealerii le pun adolescenţilor asemenea stupefiant în paharele cu băutură, pentru a-i transforma în clienţi siguri. Se găseşte cu doar 50 de lei pastila.
„Acest produs nou intrat pe piaţă este foarte periculos, deoarece conţine metanfeta-mină, ketamină şi PMA. Iniţial, aceste substanţe produc consumatorului un fel de delir paranoic, apoi încep să spargă vasele de sânge din organism, inclusiv din creier, şi produc decesul. Se distribuie sub forma unor pilule de obicei albe, galbene, roşii sau maro, de mărimi şi forme diferite. Preţul este de 70 de lei, dacă achiziţionezi doar o pastilă, sau 50 de lei bucata, dacă iei mai multe”, a mai spus reprezentantul CIADO.
Tot mai mulţi tineri din Capitală şi din ţară aleg să se distreze numai după ce „mănâncă” o porţie de droguri, inclusiv „Fantoma”.
Potrivit poliţiştilor de la Antidrog, acest tip de stupefiant este un ecstasy mult mai periculos decât cel clasic, un fel de cocteil de substanţe sintetice halucinogene. Se numeşte aşa pentru că are imprimat un simbol special, o siluetă de fantomă.
Aproximativ 600.000 de tineri din România, cu vârsta între 15 şi 34 de ani, au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, în timp ce peste 300 dintre aceştia au decedat în ultimii 10 ani din cauza consumului de droguri, arată statisticile Agenţiei Naţionala Antidrog din 2014.
În funcţie de frecvenţa consumului de drog principal, majoritatea respondenţilor au spus că sunt consumatori ocazionali (57%), dintre care 30% consumă de două-trei ori pe săptămână, iar 27%, mai puţin.
Conform Raportului european privind situaţia drogurilor în 2014, în prezent, sistemul de avertizare timpurie monitorizează 350 de substanţe, iar din 8 mai au mai fost notificate 34 de noi substanţe cu efecte psihoactive. O substanţă nouă este raportată săptămânal la nivelul UE.
Dintre cele 81 de sub-stante notificate în anul 2013, cele mai multe (29) sunt canabi-noizi sintetici, 30 de compuşi nu corespund categoriilor chimice cunoscute (inclusiv plante şi medicamente), ceea ce indică o creştere a diversităţii noilor droguri.
Cele mai recente estimări arată că aproximativ 74 milioane de europeni (între 15 şi 64 de ani) au experimentat consumul de canabis la un moment în viaţă şi 20 de milioane în ultimul an.
Drogul „Fantoma” face ravagii în rândul tinerilor
Date: