RAPORTUL DE CONFORMITATE PRIVIND ROMÂNIA

Date:

grecoGrupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicăt Raportul de conformitate privind România din cea de-a treia rundă de evaluare.
Raportul, adoptat la Strasbourg la data de 7 decembrie 2012, analizează modul de implementare a recomandărilor formulate României în Rapoartele de Evaluare pe cele două teme supuse evaluării, respectiv incriminarea faptelor de corupţie şi transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.
în ceea ce priveşte incriminarea faptelor de corupţie, 4 recomandări sunt neimplementate întrucât fie nu au fost adoptate măsuri legislative în vedere implementării acestora, fie de la momentul adoptării Raportului de Evaluare nu au fost adoptate măsuri suplimentare pentru îndeplinirea lor, însă ele vor fi implementate prin intrarea în vigoare a noului Cod Penal 2 recomandări sunt parţial implementate întrucât în vederea implementării lor, a fost modificat proiectul Legii de punere în aplicare a noului Cod Penal (LPACP); acestea vor fi implementate odată cu intrarea în vigoare a LPACP. Recomandarea (formată din trei părţi) este parţial implementată întrucât a fost realizată doar o parte a sa; implementarea sa în întregime ar avea repercusiuni asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a cauzelor curente şi viitoare.
In ceea ce priveşte transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, recomandările ii, vi şi x sunt considerate ca fiind implementate satisfăcător, fiind adoptate o serie de măsuri pentru punerea lor în aplicare. Celelalte 10 recomandări sunt considerate ca fiind parţial implementate întrucât proiectul de Lege de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, este în procedura de avizare, anterior aprobării sale de către Guvern şi adoptării de către Parlament. Iniţiatorul proiectului de lege este Autoritatea Electorală Permanentă.
In concluziile finale ale raportului, GRECO recunoaşte complexitatea procesului de reformă derulat de România în ultimii ani. De asemenea, în privinţa finanţării partidelor politice „GRECo constată cu satisfacţie procesul angajat să modifice legislaţia privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, precum şi sprijinul exprimat de Parlament pentru acest proces. Dacă s-ar adopta, modificările ar umple o serie de lacune identificate în Raportul de Evaluare. In special, publicul va avea acces la situaţiile financiare anuale ale partidelor politice. GRECO este deosebit de încântat să vadă că toate recomandările sunt luate în considerare şi de faptul ca Autoritatea Electorală Permanentă pare să îşi consolideze progresiv poziţia şi autoritatea”. GRECO a luat cunoştinţă de faptul că România a fost în măsură sa demonstreze că reformele substanţiale, cu potenţial de realizare a conformităţii cu recomandările nerezolvate în următoarele 18 luni, sunt în curs de desfăşurare. Termenul până la care România trebuie să prezinte informaţii suplimentare privind implementarea recomandărilor restante (parţial implementate sau neimplementate) este
30 iunie 2014. GRECO
(Grupul Statelor împotriva Corupţiei – Group of States against Corruption) a fost înfiinţat în anul 1999 de Consiliul Europei în vederea monitorizării nivelului de conformitate a statelor cu standardele anticorupţie ale organizaţiei.
Obiectivul GRECO este de a îmbunătăţi capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei şi de a monitoriza nivelul de conformitate cu standardele Consiliului Europei în materie de anti-corupţie prin intermediul unui proces dinamic de evaluari reciproce şi al misiunilor de evaluare. Este un mecanism care sprijină statele în identificarea deficientelor în politicile naţionale anticorupţie, determinând realizarea reformelor legislative, instituţionale şi practice necesare. Până în prezent, pentru România s-au încheiat primele două runde de evaluare, axate pe autorităţile responsabile de prevenirea, investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie şi administraţia publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Polițiștii sunt cu ochii pe comercianții de petarde

Polițiștii dâmbovițeni intensifică controalele în piețele locale pentru combaterea...

Exercițiu complex al ISU Dâmbovița pentru gestionarea situațiilor de urgență la Ulmi

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Basarab I al județului...

ANPC a controlat furnizorii de energie electrică

 Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat o...
error: Conținutul este protejat!!