24 de puncte de prim-ajutor pe timp de caniculă au fost deschise în oraşele şi municipiile judeţului Dâmboviţa. Trecătorii au astfel posibilitatea să se protejeze de soare în orele de vârf, să bea apă şi să beneficieze de asistenţă medicală, în caz de necesitate. Punctele de prim-aju-tor sunt disponibile de la ora 11.00 şi până la 18.00 seara, când temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius. Aici, trecătorii pot să se odihnească, să bea un pahar cu apă rece sau să primească ajutor medical. În fiecare punct de prim ajutor există truse medicale care conţin pastile pentru dureri de cap şi inimă, tifon, vată şi amoniac. Temperaturile ridicate pot genera probleme de sănătate persoanelor sănătoase, populaţiei cu vârste extreme (copii şi bătrâni), dar mai ales celor cu suferinţe cardiovasculare, neu-ropsihice, endocrine, metabolice. Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sănătăţii, recomandăm populaţiei următoarele măsuri: Evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00. Purtarea de palării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; Pe parcursul zilei se vor face duşuri călduţe; Zilnic se vor consuma între 2-4 litri de lichide (apă, apă plată, ceai de plante, sucuri de fructe), fără a aştepta să apară senzaţia de sete; Nu se va consuma alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminueaza capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; Se vor evita băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare car-bogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; Se vor consuma fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; Se vor evita activitătle în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit); Dacă în locuinţă există aer condiţionat, se va regla aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; Se va acorda o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită; în timpul deplasărilor prin oraş este util să intraţi în spatii climatizate sau organizate ca puncte de prim-ajutor în caz de caniculă (farmacii).
în judeţul Dâmboviţa sau stabilit punctele de prim-ajutor şi distributie apei potabile, care vor fi activate în cazul avertizărilor meteorologice de caniculă, începând cu cod galben. Amplasarea acestora este următoarea:
– Târgovişte – Centrul Social Integrat Sfânta Maria, Centrul Social pentru persoane vârstnice Sf. Maria, Centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi-adulţi.
– Găeşti – Primăria Oraşului Găeşti, Centrul de zi pentru persoane vârstnice, Casa de Cultură Dumitru Stanciu;
– Moreni – Şcoala Nr. 4, Şcoala Nr. 1, Farmacia Help Net, Farmacia Genţiana;
– Pucioasa – Autogara Pucioasa, Piaţa Cartaxo, Farmacia Valeriana, Farmacia Sensiblu;
– Fieni – Primăria Fieni, sediul Club Orăşenesc Fieni, sediul medicilor de familie, zona Parcului Fieni;
– Titu – Farmacia Catena, Farmacia Eledanis, Piaţa Complex Modern;
– Răcari – Primăria Răcari – sediul Poliţiei Locale, CMI Carp Marioara – localitatea Ghergani, sediul administrativ al localităţii Ghimpaţi.
Puncte de prim ajutor pentru perioadele de CANICULĂ, în întreg judeţul
Date: