Reducerea TVA la pâine, produse de morărit şi panificaţie, a avut ca efect scăderea evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fis-calizată de pâine şi făină a crescut cu 19%.
Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, a dus la creşterea producţiei de făină fiscalizată cu 19%, de la 606.000 tone la 726.000 tone de făină.
Şi producţia fiscalizată de pâine a crescut tot cu 19%, de la 862.000 de tone, la 1.026.000 de tone.
Studiul „Efectele reducerii TVA la produsele de morărit şi panificaţie de la 24% la 9%”, realizat de patronatul din domeniul panificaţiei Rompan, a evidenţiat şi faptul că cei care au cumpărat pâine şi produse de panificaţie au făcut economii în valoare de 200 milioane de lei pe segmentul de făină şi 400 de milioane de lei, la cumpărarea de pâine.
Taxa pe valoare adăugată la pâine a fost redusă la 9% în anul 2013, la 1 septembrie.
Reducerea TVA la pâine a dus la scăderea evaziunii
Date: