Două focare de boala limbii albastre au fost confirmate în două localităţi din judeţul Dâmboviţa, animalele bolnave, 20 de oi, au murit, celelalte animale din turme, peste 300 de oi, au fost izolate şi se află sub tratament, iar zonele de focar sunt monitorizate de către autorităţile sanitar-veterinare. Dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa a confirmat existenţa a două focare de febră catarală ovină, cunoscută sub denumirea de „boala limbii albastre”, la Moreni şi Iedera. Unul dintre focare a fost depistat în comuna Iedera, unde au fost identificate cinci animale bolnave, adică oi, într-o turmă de 100 de capete, ulterior cele cinci oi au murit. Celălalt focar în Moreni, unde 20 de oi dintr-o turmă de 200 de capete au fost diagnosticat cu boala limbii albastre şi uterior au murit.
Suspiciuni de INFECTARE CUBOALA LIMBII ALBASTRE şi la Nucet, Dragomireşti şi Cândeşti Deal
Există posibilitatea ca boala limbii albastre să fi ajuns şi în localităţile dâmboviţene Nucet, Dragomireşti şi Cândeşti Deal. Vorbim, însă, despre suspiciuni, nu despre cazuri confirmate. Testele se fac în laboratorul de la Bucureşti, cel ce poate da confirmarea unui caz. La Dragomireşti este vorba de o vacă, iar la Nucet şi Cândeşti Deal despre oi. Autorităţile sani-tar-veterinare vor monitoriza târgurile de animale şi pieţele din întreg judeţul, pentru a preîntâmpina comercializarea unor animale purtătoare ale virusului şi transmiterea acestuia în alte zone din judeţ. Întrucât boala se transmite de la animale prin înţepăturile de ţânţari, recomandările făcute primăriilor din localităţile în care au fost confirmate focare pentru a fi aduse la cunoştinţa tuturor cetăţenilor sunt acelea de a efectua dezinsecţii şi dezinfecţii în grajduri şi în locurile în care sunt adăpostite animalele, dar şi toaletări ale zonelor cu vegetaţie crescută care pot atrage insectele ce transmit virusul. Într-un bilanţ transmis săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj iată că şi acum în Dâmboviţa. În 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, preciza ANSVSA. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitar-veterinare şi de zooigienă privind popu-larea, exploatarea şi transportul animalelor vii.
Boala are
caracter
sezonier
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
Două focare de boala limbii albastre, confirmate la Moreni şi Iedera
Date: