Taxa europeană pe tranzacţiile financiare se va aplica în Austria, Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania. Aceste 11 state membre ale Uniunii Europene urmează să introducă o nouă taxă pe tranzacţiile financiare. La cererea lor, Comisia pregăteşte o abordare comună privind colectarea acestei taxe. Taxa este menită să garanteze că sectorul financiar contribuie în mod echitabil la bugetul public. În prezent, acest sector plăteşte mai puţine taxe, comparativ cu alte sectoare de activitate.
Această măsură ar fi şi o modalitate prin care băncile şi alte insituţii financiare ar fi determinate să contribuie la costurile necesare ieşirii din criză. Ele au jucat un rol major în încetinirea creşterii economice şi au beneficiat, pentru a supravieţui, de un sprijin substanţial din partea guvernelor statelor membre. Taxa se va aplica tuturor tranzacţiilor financiare în care cel puţin o parte la tranzacţie este stabilită într-un stat membru participant. Rata minimă urmează să fie de 0,01% pentru instrumentele financiare derivate şi de 0,1% pentru toate celelalte tranzacţii, inclusiv cumpărarea de acţiuni şi obligaţiuni. ţările participante sunt libere să aplice o rată mai mare.
Taxa nu se va aplica activităţilor financiare curente efectuate de cetăţeni şi întreprinderi, cum ar fi încheierea unei poliţe de asigurare, contractarea unui împrumut, cumpărături efectuate cu car-dul de credit şi credite pentru întreprinderi. Se estimează că această taxă va genera un venit anual de 30-35 de miliarde de euro, din care o parte ar putea merge la bugetul UE. Contribuţia fiecărei ţări participante va fi redusă proporţional. Restul venitului generat de prelevarea acestei taxe va merge la bugetele de stat, urmând a fi utilizat la fel ca şi celelalte venituri fiscale (de exemplu, pentru a reduce dobânda sau pentru a investi în creştere şi locuri de muncă).
Din cele 27 de state membre ale UE, 16 nu vor aplica taxa imediat. Ele vor putea să adere la sistem în orice moment şi au fost de acord ca cele 11 ţări menţionate mai sus să aplice deja această măsură. Urmează să aibă loc discuţii referitoare la modalitatea de aplicare a taxei. Toate ţările UE pot lua parte la acestea, însă numai cele 11 vor avea drept de vot. De asemenea, înainte ca taxa să poată fi pusă în aplicare (data estimativă este 1 ianuarie 2014), toate ţările UE trebuie să voteze în unanimitate în favoarea sa. Parlamentul European va fi, de asemenea, consultat.
IMPOZITAREA TRANZACŢIILOR FINANCIARE
Date: