Este un proiect care presupune realizarea şi schimbul de podoabe pentru bradul de Crăciun lansat de Centrul EUROPE DIRECT Llangollen din Marea Britanie. Programul se va derula în perioada octombrie – decembrie 2015 şi este dedicat şcolilor, respectiv cadrelor didactice şi elevilor din clasele I-IV, bibliotecilor publice sau altor instituţii care lucrează cu copii cu vârste între 6 şi 11 ani.
Înscrierile se fac în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2015 (pe principiul „primul venit, primul servit”), direct la sediul nostru din Târgovişte din strada Stelea, nr. 2 (în incinta Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa) sau prin e-mai la adresa: office@edtargoviste.ro, telefon 0345100581, 0345100582 sau
0724477991. Persoana de contact -Vlăduţ Andreescu.
Înscrierea este valabilă numai dacă sunt transmise complet şi corect: numele instituţiei, adresa poştală completă (inclusiv cod poştal), e-mail instituţie, telefon, site (dacă există), blog sau pagină de facebook etc (opţional), o scurtă descriere a instituţiei (maxim 100 de cuvinte) într-o limbă de circulaţie internaţională (opţional), nume şi prenume coordonator la nivel de instituţie (un singur coordonator/instituţie care poate să fie ajutat de mai multe persoane), telefon mobil şi e-mail coordonator la care se adaugă, dacă este cazul, lista cu nume, prenume şi funcţia altor cadre implicate în proiect. Anul 2015 înseamnă cel de-al şaselea an consecutiv de proiect pentru Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte şi instituţii de educaţie din judeţul nostru prin care sunt promovate tradiţiile dâmboviţene de Crăciun în ţările Uniunii Europene participante.
Cu o parte din decoraţiunile primite de la instituţiile înscrise în program, Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte va împodobi un Brad de Crăciun şi va organiza un spectacol împreună cu instituţiile dâmboviţene ce vor fi incluse în proiect şi alţi parteneri în luna decembrie.
Şcolile/bibliotecile/instituţiile care se vor înscrie în acet proiect paneuropean vor fi organizate pe grupe de schimb de podoabe pentru bradul de Crăciun care vor cuprinde aproximativ 30 de parteneri din diferite ţări ale Uniunii Europene. Copii coordonaţi de cadre didactice (sau alt personal) vor realiza pachete cu obiecte, podoabe pentru bradul de Crăciun, mesaje, felicitări, precum şi pachete informative prin care sunt prezentate obiceiuri, tradiţii şi reţete culinare de preparate ce se realizează în această perioadă specifice judeţului şi/sau ţării noastre. Toate acestea vor fi transmise instituţiilor partenere. Astfel, pe parcursul lunii decembrie toţi copiii, dar şi adulţi, elevi, părinţi, bibliotecari sau cadre didactice, toţi cei implicaţi în Schimb de podoabe pentru bradul de Crăciun vor primi cadouri din toată Europa.
Şcolile/instituţiile implicate vor obţine în acest mod materiale didactice utile pentru mai multe domenii ale cunoaşterii umane, iar copii vor învăţa mai uşor şi vor afla foarte multe detalii despre alte ţări ale Europei din punct de vedere geografic, istoric, despre limbile vorbite la nivel european şi despre ceea ce înseamnă să fii cetăţean european. Această iniţiativă aduce avantaje atât instituţiilor implicate, centrelor EUROPE DIRECT cât şi publicului larg din fiecare regiune a Europei reprezentată în acest proiect. În fiecare an numărul de parteneri a crescut ajungând anul trecut la peste 200 de şcoli din peste 20 de ţări europene coordonate de centre EUROPE DIRECT care îşi desfăşoară activitatea în regiunile respective. În fiecare instituţie sunt implicaţi circa 100 de elevi ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de copii şi adulţi, beneficiari direcţi ai proiectului în fiecare an.
Scopul proiectului este de a informa şi educa copii de la vârste cât mai fragede despre ţările Uniunii Europene într-un mod creativ şi care presupune activităţi plăcute şi distractive. Fiecare şcoală nu numai că va aprofunda cunoştinţele despre propria cultură şi tradiţii pe parcursul realizării pachetelor pentru parteneri, dar vor descoperi şi alte tradiţii şi culturi europene. Vor învăţa despre Crăciun şi despre cum este petrecută această sărbătoare în diferite ţări, copiii vor învăţa diferite aspecte din fiecare ţară cum ar fi limba, geografia, istoria, cultura şi vor înţelege mai uşor ce înseamnă să fii cetăţean european. Nu în ultimul rând, acest schimb va încuraja grădiniţele/şcolile/bibliotecile să lucreze în viitor în parteneriat cu alte instituţii similare din întreg cuprinsul Uniunii Europene, menţinând contactul cu partenerii lor de schimb de podoabe.
Cu ornamentele pe care fiecare şcoală le primeşte, acestea vor decora un brad de Crăciun în şcoală/bibliotecă sau în comunitate, astfel încât rezultatul final va fi un Brad de Crăciun European în multe localităţi din Uniunea Europeană. Fiecare Centru EUROPE DIRECT va primi, de asemenea, un set complet de decoraţiuni pentru împodobirea Bradulului de Crăciun care să fie văzut de publicul larg în cadrul spectacolului. Alături de decoraţiuni, instituţiile implicate vor primi şi pachete informative. Intenţia este ca şcolile să folosească aceste informaţii pentru ca toţi copiii să înveţe despre cum este sărbătorit Crăciunul în alte ţări europene.
Pachetele informative pot cuprinde: informaţii generale despre Crăciun; informaţii despre regiune/ţară; ce decoraţiuni facem şi de ce am ales să facem aceste ornamente? cum se petrece Crăciunul la noi? copii pot să scrie diferite articole individuale sau în grup despre cum petrec ei în familie de Crăciun ori despre cum se petrece Crăciunul la noi în judeţ/ţară. Reţete culinare de Crăciun care să fie reproduse de copii din altă parte a Europei. Cum se spune în limba maternă Crăciun Fericit! Colinde etc.
Ar fi ideal dacă aceste informaţii ar fi descrise în limba engleză pentru ca să fie mai uşor înţelese de parteneri. Pachetul informativ ar putea să conţină şi o felicitare de Crăciun pentru copiii care aşteaptă cadourile create de voi. De asemenea, şcolile/instituţiile din judeţul nostru sunt încurajate să se implice în realizarea unui Crăciun European – spectacol – organizat de centrul EUROPE DIRECT Târgovişte. Sunt încurajate să participe grădiniţele, şcolile primare şi bibliotecile publice (care lucrează cu copii în vârstă de 6-11 ani), orice instituţie de educaţie care desfăşoară activităţi cu acest segment de vârstă pentru a împărtăşi munca cu astfel de copii în întreaga UE. Fiecare entitate implicată va realiza podoabe reprezentative pentru bradul de Crăciun, decoratiuni din regiunea Sud – Muntenia şi, de asemenea, vor adăuga un pachet cu informaţii cu privire la modul în care este sărbătorit Crăciunul în zona noastră. Şcolile trebuie să facă decoraţiuni suficiente pentru a trimite pachete la alte şcoli participante în întreaga UE.
European Ohristmas Tree Decoration Exchange 2015
Date: