Mult arzătorul subiect al împărţirii banilor obţinuţi din vânzarea drepturilor TV a echipelor din Liga a 2-a a atins miercuri, 17 august, punctul culminant. La Casa Fotbalului, 16 reprezentanţi ai cluburilor din eşalonul secund, din totalul de 20, s-au întâlnit pentru a discuta despre suma de 350 de mii de euro oferită de RCS&RDS pentru opţiunea de a transmite trei meciuri pe etapă, cât şi despre modul de împărţire al acestora.
După ce preşedintele FRF Răzvan Burleanu a deschis şedinţa printrun discurs în care a vorbit despre situaţia actuală din Liga a 2-a, anunţând şi că suma de 350 de mii de euro oferită de RCS&RDS nu mai poate fi negociată, aceasta urmând a fi acceptată sau nu, reprezentanţii celor 16 echipe au luat cuvântul. În afară de ASU Poli Timişoara, Foresta Suceava, Olimpia Satu Mare şi Metalul Reşiţa, celelalte cluburi din Liga 2 şi-au spus nemulţumirile şi aşteptările, dar şi-au exprimat şi punctul de vedere în privinţa împărţirii banilor din drepturile TV.
Banii se împart între cluburi în trei tranşe, ultima urmând a fi influenţată de locul
ocupat la final de sezon
Dintre propunerile făcute s-a ales varianta de a împărţi banii în trei tranşe. Astfel, fiecare divizionară secundă va încasa câte 5.000 de euro acum, 8.000 de euro în pauza de iarnă, iar restul sumei se va împărţi între echipe în funcţie de locurile ocupate la finalul sezonului actual. Grila pe locuri cu cei 90.000 de euro rămaşi pentru tranşa a treia va fi calculată în aceste zile de federali, ulterior urmând a fi comunicată tuturor echipelor.
Singura echipă care nu şi-a cedat drepturile TV către FRF a fost Juventus Bucureşti, club al cărui patron ar dori să permită unei televiziuni să transmită în mod gratuit meciurile ce se vor desfăşura pe stadionul din Colentina. Totuşi, Juventus va purta noi discuţii cu FRF despre aceste drepturi, deoarece şi Juventus ar urma să beneficieze de banii oferiţi de RCS&RDS.
Totodată, membrii FRF prezenţi la şedinţă au anunţat şi posibilitatea unor negocieri cu un sponsor pentru ca Liga 2 să ia numele acelei firme în schimbul unei sume de bani, aşa cum se întâmplă acum cu Liga 1, care are denumirea oficială de Liga 1 Orange.
Propunere pentru efectuarea a patru schimbări, dar şi diminuarea unor taxe către FRF
În altă ordine de idei, la şedinta reprezentanţilor cluburilor din Liga a 2-a sau făcut şi câteva propuneri pentru a fi discutate şi aprobate în următoarea şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, de săptămâna viitoare.
Cluburile din Liga a 2-a vor diminuare taxelor ce privesc transferurile sau eliminările jucătorilor, să fie diferenţiate faţă de cele pe care le achită echipele din Liga 1. Se mai doreşte eliminarea taxei către Camera Naţională de Soluţionare a Litigiilor (CNSL), dar şi să se aprobe permiterea efectuării în timpul meciului a patru schimbări de jucători, faţă de trei câte se fac acum.
Sursă: Liga2.ro
Cum vor fi împărţiţi banii din drepturile TV. Decizia luată de echipele din campionatul Ligii 2
Date: