Meteorologii au emis, joi, o atenţionare Cod galben de ger, valabilă în 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti, până sâmbătă dimineaţă. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 19 ianuarie, ora 12:00-21 ianuarie, ora 10:00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă în noaptea de joi spre vineri (19/20 ianuarie) în cea mai mare parte a ţării, urmând ca vineri spre sâmbătă (20/21 ianuarie) gerul să persiste în special în Transilvania, Oltenia şi Muntenia. Temperaturile minime se vor încadra, în general, între -22 şi -14 grade, iar cele maxime vor fi preponderent negative. Zonele aflate sub atenţionare Cod galben de vreme deosebit de rece sunt: municipiul Bucureşti şi judeţele Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj. ANM precizează că, în partea a doua a zilei de joi, 19 ianuarie, local în Muntenia şi în Dobrogea, vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, astfel că pe spaţii restrânse zăpada depusă anterior va fi temporar spulberată.
În zilele cu temperaturi scăzute Direcţia de Sănătate Publică recomandă populaţiei să asculte sfatul Ministerul Sănătăţii, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii (ex.: o igienă corectă a mâinilor); să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume, să nu se renunţe la mişcare, activitate fizică; să se respecte regimul de odihnă (8 ore de somn pentru adulţi şi 9-10 ore de somn pentru copii şi adolescenţi); să se evite consumul băuturilor alcoolice (acestea dau o falsă senzaţie de încălzire; iar datorită vasodilataţiei periferice favorizează pierderea de căldură a organismului uman cu instalarea mult mai rapidă a hipoter-miei). În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – îmbrăcăminte care să ajute mecanismele de ter-moreglare ale organismului (hainele să fie îmbrăcate în staturi, de preferinţă din fibre naturale), căciuli, mănuşi, dar şi încălţăminte călduroasă cu tălpi antiderapante pentru a preveni alunecarea şi apariţia unor entorse/fracturi. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături care apar cu precădere la nivelul extremităţilor. De asemenea, în cazul simptomelor de infecţii acute respiratorii (subfebrilităţi/febră; tuse; stare generală alterată), trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului pentru instituirea unui tratament adecvat cât şi izolarea la domiciliu.
Recomandări pentru grupele populaţionale mai vulnerabile:
– persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii: îmbrăcaţi-vă adecvat, protejaţi-vă zonele vulnerabile şi expuneţi-vă la vremea de afară doar strict, fară a sta prea mult în condiţii defavorabile. Evitaţi deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
– copiii – să fie îmbrăcaţi adecvat momentului zilei şi temperaturilor de afară; aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător (asig-urându-se o temperatură de 1820 0C, iar în camerele copiilor 22 0C) şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Direcţia de Sănătate Publică a solicitat unităţilor sanitare să ia toate măsurile care se impun astfel să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo; pentru a asigura prevenirea deceselor prin hipotermie.
Judeţul Dâmboviţa, lovit de ger
Date: