Când a apărut vestea că joi, 24 ianuarie 2013, în şedinţa Consiliului Judeţean Dâmboviţa, la punctul 19, este trecut proiectul de retragere a Consiliului Judeţean Dâmboviţa din Asociaţia Fotbal Club Chindia Târgovişte, mi-am reamintit ce s-a întâmplat în august 2004.
Pentru cei ce nu ştiu, sau au uitat, mă văd nevoit să le reamintesc.
Atunci, situaţia clubului F.C.M. Târgovişte era critică, practic clubul era în faliment total, urmând a se desfiinţa din cauza unor datorii financiare foarte mari.
Nu intrăm în amănunte în acest sens, dar se pare că istoria se repetă. Atunci, primarul Iulian Furcoiu a încercat mai multe variante de salvare a echipei de la desfiinţare, dar nu a găsit niciun om de afaceri dispus să preia clubul cu activul şi pasivul său. Singurul care a acceptat a fost domnul Ghiorghi Zotic, care, cu 3 zile înaintea primei etape, a preluat clubul F.C.M. Târgovişte, a plătit toate datoriile peste tot şi, astfel, echipa şi-a continuat drumul în divizia B.
Şi-a adus la echipă numai jucători dâmboviţeni, precum: Cosmin Lunescu, Marius Dumitrescu, Florin Constantin, Cristi Ţermure, Dragoş Ciolcă, Dragoş Pătru, Dragoş Necatu, Mihai Petre, Ionuţ Zamfir, Adrian Petre, Cristian Badoiu, Mihai Ghebos, Florin Anton, Valentin şi Marius Iordan, Laurenţiu Mihăescu, Răzvan Toboşaru, Răzvan Dobre, Răzvan Furcoi, Andrei Seran, Silviu Matei, Mihai Vlad, Alin Călinescu, Marius Costache. Antrenor, Marin Olteanu. După cum vedeţi, toţi, dar absolut toţi erau dâmboviţeni, inclusiv antrenorul.
Anii au trecut, puterile politice s-au schimbat, iar F.C.M. Târgovişte a fost evacuată de pe stadionul propriu, „Municipal”, pentru că trebuia să-i facă loc Progresului Gorgota (via F.C.M. Târgovişte).
Ce a urmat ştim cu toţii. S-a distrus tot ce era mai bun la club, la echipă, la stadion. Mai întâi investiţia de zeci de miliarde (vechi) făcută de domnul Zotic a ajuns la cheremul boschetarilor, cantonamentul cu dotare de hotel, cantină cu program non-stop etc.
S-a desfiinţat centrul de copii şi juniori, care avea rezultate deosebite pe plan naţional, de două ori vicecampioni naţionali (la Craiova şi Sibiu). Şeful centrului de copii şi juniori, Ionel Pitaru, a fost înlocuit, deşi avea rezultate foarte bune la toate grupele de juniori.
încet, încet, totul s-a distrus, de la baza sportivă la echipele de seniori şi juniori. Ştim cu toţii că C.S.M. Târgovişte a stat doar un an în Liga a 3-a, după care s-a desfiinţat, iar locul în Liga a 4-a i l-a oferit lui C.S. Răcari.
Cum spuneam, noua putere politică locală a hotărât şi a înfiinţat un „PROIECT” numit „CHINDIA”. Nu intrăm în amănunte privind înfiinţarea şi participarea Chindiei în liga naţională, pe care noi o ştim.
Am acceptat acest proiect şi ne-am aliniat şi noi (F.C.M. Târgovişte) la susţinerea acesteia, fără de care Chindia nu putea continua activitatea în liga naţională.
Am crezut cu toţii în „PROIECTUL CHINDIA”, dar iată, după 3 ani, se
pare că ne-am înşelat. După 24 ianuarie, cine va mai susţine clubul Chindia, dar, mai ales cine va plăti cele 4-5 miliarde (vechi) datorii, plus cele care vor urma.
Noi, dâmboviţenii, târgoviştenii, după 3 ani de experienţă cu „PROIECTUL CHINDIA” cu ce ne-am ales, evident, după ce am participat la susţinerea lui cu mulţi bani?
O primă concluzie este că s-a pierdut timpul, că s-a distrus o generaţie de jucători născuţi în anii ’92-’93-’94, pe care noi (ce naivi am fost!) i-am oferit pe tavă Chindiei Târgovişte ca să scoată mari fotbalişti din aceştia, dar, acum, constatăm că n-am făcut în 3 ani, decât să şcolarizăm jucătorii altora pe banii noştri, sub pretextul că ai noştri nu aveau valoare.
Cu ce era mai bun Tică Zamfir faţă de Ionel Pitaru, care stătea 25 din 24 de ore la stadion? Cu ce ne-a folosit „experienţa Crevedia” la Târgovişte, ce ne va rămâne din 30 iunie 2013, când cei 17 jucători (juniori) de perspectivă vor pleca de unde au venit. Nu credeţi că ar trebui să ne plătim şcolarizarea „gratuită” de care au beneficiat?
După 30 iunie 2013, Chindia Târgovişte cu ce jucători va rămâne? Doar dâmboviţenii noştri, pe care i-am mai folosit câteodată, dar titulari, erau tot „ai lor”, deşi erau mult sub nivelul alor noştri. Ca să vedeţi câtă dreptate aveau în cele afirmate până acum, vă demonstrăm cum Tică Zamfir şi colegii lui au tăiat aripile unor jucători de mare perspectivă, „vina” lor fiind că erau târgovişteni. Printr-o adresă din 22.07.2011, preşedintele clubului Chindia, Ion Crăciunescu, solicită clubului F.C.M. Târgovişte transferul a 28 de juniori (A şi B), evident, în anumite condiţii, dar fără niciun ban. Actele adiţionale ataşate fiecărui transfer, la art. 4, specificau clar că, dacă Chindia Târgovişte nu încheie contracte cu jucătorii, aceştia devenind liberi, se vor întoarce la F.C.M. Târgovişte…
Pentru legitimarea sau transferarea vreunui jucător la alt club fără consimţământul domnului Zotic, clubul Chindia va plăti despăgubiri către F.C.M. Târgovişte câte 100.000 euro pentru fiecare jucător, dar domnul Zotic i-a iertat (art. 4). Iată care sunt cei 28 de juniori solicitaţi: Nicolae Adrian (1993), Sandu Vasile (1993), Vlăduca Bogdan Nicolae (1993), Constantinov Mihai Artur (1993), Dobre Alex. Cosmin
(1993) , Costache Cosmin (1993), Tudose Daniel (1992), Mocanu Alexandru (1993), Enăchescu Eduard
(1994) , Stanciu Cătălin (1994), Cârlan Tudor (1994), Mihai Toma (1994), Ndelcu Ion (1995), Mihăilescu Răzvan (1994), Mănguţă Cătălin (1994), Busuioc Ştefan (1993), Mihăilă Alin (1992), Nicolae Laurenţiu Florin
(1992) , Polivanz Sergiu (1992),
Diaconescu Marian (1993), Kandil Karin (1993), Mădăran Mihai Alex
(1993) , Grigore Dragoş (1993), Rusu George (1993), Popescu Robert
(1994) , Parghel Vlăduţ (1995),
Nedelcu Ionel (1994), Dumitrache
Daniel (1994).
Aceştia reprezentau în anul 2011 lotul de perspectivă al târgoviştenilor. Dintre aceştia pe câţi i-a oprit Tică Zamfir? Doar 2-3 jucători au fost opriţi, iar după un timp au fost abandonaţi, preferând să-i înlocuiască cu cei de la Craiova.
în acest fel, au sporit foarte mult cheltuielile clubului cu salarii, casă (hotel), masă, echipament etc. Dacă erau opriţi jucătorii noştri, toate aceste cheltuieli nu ar mai fi fost necesare, toţi fiind din Târgovişte şi locuind acasă. E adevărat, nu toţi erau de aceeaşi valoare, dar din 28 puteai să alegi 14-15 jucători pe care să-i foloseşti la juniori A şi B sau chiar la prima echipă.
Ştim, câţiva dintre ei evoluează prin judeţ, alţii s-au resemnat şi s-au lăsat, iar F.C.M. Târgovişte a reuşit să-l recupereze pe Dragoş Grigore, pe care acum multe cluburi au pus ochii, iar Tică Zamfir nu l-a dorit?!
Iniţial, F.C.M. Târgovişte (fiind în Liga a 3-a) nu era obligată să înscrie echipa de juniori A şi B în C.N., dar pentru a creşte jucătorii proprii, a înscris-o.
Numai că, după ce Chidia Târgovişte a solicitat 28 de juniori, F.C.M. Târgovişte a fost nevoită, după 5-6 etape, să-şi retragă echipa din C.N. din lipsă de lot.
Şi uite aşa „proiectul” Chindia a lăsat fără jucători localnici două cluburi. Acum ce este de făcut, dacă Consiliul Judeţean se retrage din „PROIECT”, cine mai dă bani? Universitatea Valahia oferea casă şi masă, primăria Târgovişte prin C.S.M., stadionul Eugen Popescu cu utilităţi, dar bani pentru jucători, arbitraje, deplasări etc. cine îi va plăti?!
E adevărat, dacă „Proiectul” pică, vom rămâne numai cu ai noştri, dâmboviţenii. Din start nu va mai fi nevoie de hotel şi masă de la Valahia, fiecare stând la el acasă. Rămâne doar problema lotului (numeric) şi aducerea acelor jucători de pe la alte cluburi, care doresc să se reîntoarcă acasă.
Ce ziceţi de un asemenea lot al Chindiei Târgovişte (în Liga a 2-a): Dumitrescu (MAO) Zegheru, Karim (portari), Pătru, Gâldău, Ispas, C. Dinu, Cernea, Penescu, Petculescu, Ivaşcu, Honciu, Anton, Grigore, Cherchez, Negoescu, Dobre, M. Ionică, la care se pot alătura un Adi Pătulea, A. Seran, A. Iliescu, D. Tudose şi alţii, iar antrenori, Nicu Croitoru şi Sică Bârdeş? Cred că un asemenea lot poate face faţă la ce este şi ce se joacă astăzi în Liga a 2-a. în paralel să punem bazele unui centru de copii şi juniori, puternic, cu jucători selectaţi din tot judeţul, tot ce are mai bun fiecare echipă de juniori din Liga a 4-a şi Onoare. Chiar dacă unora nu le convine să-l aducem înapoi pe Ionel Pitaru, iar la grupele mici, fără fraţii Becheanu nu se poate, ei fiind mai întâi părinţi, profesori, educatori, apoi antrenori, ceea ce au nevoie juniorii de la grupele C, D, E. Un şef de centru de copii şi juniori exigent, bine pregătit, pus pe treabă care să răspundă de rezultate, evident, toţi dâmboviţenii.
Lansez o asemenea „teză” pe plan local, trebuie să refacem structura, să ne reorganizăm de la bază, să construim un nou sistem piramidal solid. Să refacem cantonamentul, cantina de la stadion atât de necesară pentru jucătorii noştri, să reavem un club puternic aşa cum a fost, când se năştea „Micul Ajax”, unde dâmboviţenii predominau.
E timpul, după atâţia ani, să ne revenim că avem aici la noi acasă, în Târgovişte, dar şi în întreg judeţul, tot ce ne trebuie, baze sportive şi un fond mare de jucători, de la copii şi juniori, antrenori de toate vârstele, cu toate gradele de calificare PRO UEFA, care au antrenat echipe de divizia A, B, C. Practic ne trebuie şi voinţa politică, cu oameni (conducători) devotaţi fotbalului de la noi din judeţ.
Revenind la cele afirmate la început, mă tem că se va ajunge, sub o formă sau alta, acum sau mai târziu, tot la domnul Ghiorghi Zotic, pentru salvarea locului din Liga a 2-a.
Este singurul OM de fotbal din Dâmboviţa care a investit enorm şi la stadionul Eugen Popescu, dar mai ales la Şotânga, fără niciun beneficiu. Dacă mai ştiţi pe altcineva care să mai investească în fotbal sau în alt sport, să ni-l spuneţi şi nouă. Dar atunci să nu fie prea târziu, că viaţa nu iartă, iar în noul campionat (2013-2014) va fi mult mai greu. Fotbalul este sportul rege, dar cere şi multe sacrificii pentru performanţă.
„PROIECTUL” CHINDIA, ÎN PERICOL!
Date: