Buna Vestire, cunoscută în popor şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, se prăznuieşte, în fiecare an, pe 25 martie, fiind prima sărbătoare atestată documentar dedicată Maicii Domnului.
Se spune că, în ziua de Buna Vestire, arhanghelul Gavril a venit în cetatea Nazaret şi i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naştere Mântuitorului Hristos şi i-ar fi grăit aşa: „Bucură-te Maria, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi Binecuvântat este rodul trupului tău, lisus”.
Cum se întamplă cu mai toate sărbătorile religioase, şi sărbătoarea Bunei Vestiri aduce cu ea o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. În calendarul popular, ziua de 25 martie mai este cunoscută şi ca Ziua Cucului, pasăre care anunţă venirea efectivă a primăverii. Acum, spun bătrânii, cucul cântă pentru prima dată, şi-ţi poate spune când te căsătoreşti, cât ai de trăit sau cât de norocos eşti. Depinde de ceea ce-l întrebi.
Primul cântec al cucului trebuie să vă găsească îmbrăcaţi în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi bani mulţi în buzunar, dar şi în relaţii bune cu toată lumea din jur. Se zice că, dacă primul „cucu” este auzit pe stomacul gol, din partea stângă sau din spate, e semn rău, iar peste an veţi avea necazuri.
Tradiţia spune că în această zi oamenii nu trebuie să se certe şi nici să fie supăraţi unii pe alţii, pentru că vor avea necazuri mari peste an. În unele zone ale ţării, există obiceiul ca, de Buna Vestire, copacii să fie ameninţaţi cu toporul şi să fie stropiţi cu ţuică, fiindcă numai aşa, de teama de a nu fi tăiaţi, copacii vor avea roade bogate.
În această zi nu se pun ouă sub cloşcă, deoarece se crede că puii vor ieşi cu două capete şi patru picioare. Ouăle ouate în ziua de Buna Vestire cică nu sunt bune de mâncat, de aceea se aruncă.
Dacă în ziua de Buna Vestire va fi ceaţă, primăvara va fi călduroasă. În popor există credinţa că, aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti.
Se crede că, la o aşa de mare sărbătoare, cum este Blagoveştenia sau Ziua Cucului, e bine ca pe pragul casei să se pună pâine şi sare pentru hrana îngerilor care vor veghea locuinţa de-a lungul anului.
În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăliga în apă, pentru că toţi peştii din apa respectivă ar putea muri. În această zi, este dezlegare la peşte. Toţi creştinii trebuie să mănânce peşte pentru ca în cursul anului să fie „ca peştele în apă.” Se mai spune că, de Buna Vestire, vrăjitoarele au putere mare. Ele pot prepara o mămăligă din porumb proaspăt măcinat cu care să ucidă peştii din lacuri, să oprească rodul pomilor ori să ia laptele vacilor. Ca să nu existe asemenea necazuri, e bine ca locuinţa să fie afumată cu tămâie de la Paştile trecut ori de la altă mare sărbătoare şi lenjeria de corp să fie purtată pe dos. Un efect binefăcător îl are şi o ceapă aruncată pe fereastră, în timp ce se spune: „Na, ia de aici, pomană de sufletului vrăjitoarelor.”
Obiceiuri de Buna Vestire
Date: