În opinia deputatului PC de Dâmboviţa, Georgică Dumitru, iniţierea Pactului Parlamentar pentru Dâm-boviţa era absolut necesară pentru judeţ, iar acest demers este dovada unei abordări realiste şi respon-sabile a aleşilor din USL.
Georgică Dumitru a făcut şi câteva consideraţii pe marginea acestui document, pe care le redăm în rân-durile următoare:
„Mai întâi de toate, apreciez structurarea documen-tului, pornind de la bogata istorie şi de la zestrea pe care ne-au lăsat-o înaintaşii. Este un punct de pornire motivant, care ne obligă să ne redobândim bogătja şi faima de altădată. Pe de altă parte, trebuie să gândim pragmatic, pornind de la realităţile anului 2013: sunt previzionate probleme sociale de natură să accentueze gradul de sărăcie, sărăcia fiind un factor favorizant pentru creşterea criminalitătii, cu alte efecte în lanţ. În plus, trebuie să ţinem cont de un alt aspect la fel de important: suntem un judet cu două municipii şi alte cinci oraşe, dar două treimi din populatie trăiesc în mediul rural, cu decalaje încă evidente privind nivelul de trai. Spre exemplu, deşi în ultimii 10 ani au fost făcute investitii în infrastructura de utilităti, numai 118.500 dintre locuinţele recenzate, adică 57,1%, sunt alimentate cu apă potabilă. În mediul urban, sunt racor-date la reţelele de apă 89,8% dintre locuinţe, în timp ce, la comune, ponderea este 42,7%.
Din această perspectivă, vin cu propunerea ca pactul să includă şi sectiunea reducerea decalajelor dintre urban şi rural. O să punctez doar câteva idei referitoare la acest aspect. Locuitorii zonei rurale tre-buie să beneficieze de conditii de trai decente şi de o infrastructură bună de sănătate şi educatională. Sunt foarte multe sate îmbătrânite şi tot mai putini tineri dis-puşi sau care mai au posibilitatea să-şi îngrijească bătrânii. Ar trebui gândită o infrastructură socială cu centre de îngrijire în parteneriat public – privat. Observăm, de asemenea, cum, odată cu îmbătrânirea populatiei, dispare încetul cu încetul ideea de comuni-tate. lar comunitatea o defineau în mare măsură meşteşugurile şi traditiile. Ar trebui ca acolo unde ele mai există să insistăm pe ideea conservării şi pro-movării lor în rândul celor tineri.
Nu în ultimul rând, trebuie să insistăm în această perioadă pe gândirea de strategii eficiente pentru asi-gurarea sigurantei cetătenilor ca să nu mai vedem în fiecare zi ştiri cu jafuri şi tâlhării, bătrânii şi copiii fiind segmentele de populatie foarte vulnerabile.
Cu sigurantă că aceste lucruri mentionate nu ar fi fost trecute cu vederea în faza ulterioară semnării acestui pact. Am vrut doar să le accentuez, întrucât consider că sunt aspecte care trebuie îmbunătătite pentru a dezvolta un judet cu adevărat sănătos”.
Reducerea decalajelor dintre urban şi rural, o condiţie pentru dezvoltarea armonioasă a judeţului
Date: