Întâlnirea informală cu presa ce a a vut loc săptămâna trecută le-a prilejuit reprezentanţilor Invest Nikarom, acţionarul majoritar al întreprinderilor Mechel Targovişte, Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel Oţelu Roşu, un dialog deschis cu jurnaliştii. În prima parte a evenimentului a fost prezentată activitatea de până acum şi perspectivele pentru perioada imediată. Reprezentanţii acţionarului majoritar, Olga Chumakova şi Sergiu Lapti, au prezentat începerea cu succes a producţiei de la Mechel Târgovişte, din data de 15 martie, activitatea de producţie în curs de dezvoltare la Ductil Steel Buzău şi intenţia fermă de repornire a capacităţilor de producţie la Mechel Câmpia Turzii, programată să aibă loc în data de 10 aprilie. „Am ales să avem o primă întâlnire cu presa acum, când au început deja să se vadă primele rezultate pozitive ale activităţii noastre. La Mechel Târgovişte au fost produse deja 13.000 de tone de oţel beton, care sunt deja contractate. La Ductil Steel Buzău lucrează secţiile de sârmă şi produse din sârmă, iar pe 29 martie a intrat în funcţiune şi laminorul, cu o capacitate estimată de 5.000 de tone de oţel beton şi 3.000 de tone de produse din sârmă lunar”, a declarat Olga Chumakova.
De asemenea, a fost prezentată situaţia de la Laminorul Brăila, societate intrată recent în procedură de insolvenţă. Planul de reorganizare se va finaliza în circa două-trei luni, iar activitatea ulterioară se va desfăşura în conformitate cu prevederile acestuia. Până atunci, nu sunt planificate disponibilizări colective, angajaţii fiind plătiţi în continuare cu 75% din salariu să stea acasă.
În ceea ce priveşte întreprinderea din Oţelul Roşu, aceasta va intra în conservare. Necesarul actual de ţaglă pentru Ductil Steel Buzău este mult sub capacitatea optimă de funcţionare de la Oţelul Roşu.
„Preţul de producţie a ţaglei în aceste condiţii este necompetitiv, iar distanţa mare faţă de Ductil Steel Buzău ridică şi mai mult costurile. De aceea, în acest moment, folosirea ţaglei produse la Mechel Târgovişte în prcesul tehnologic la Ductil Steel Buzău este mult mai eficientă” – a mai adăugat Olga Chumakova.
În cadrul întâlnirii, Ştefan Dumitru, partener în cadrul RVA Insolvency Specialits SPRL, a oferit detaliile necesare despre procedura de insolvenţă: „Pentru noi, acest proiect este unul foarte important şi vom face demersurile necesare pentru a ajuta la reorganizarea cu succes a societăţilor. Avem o experienţă vastă în acest domeniu şi chiar recent am încheiat cu succes proceduri similare. Chiar dacă din punct de vedere al procedurii pentru acest caz ne aflăm abia la început, este însă îmbucurător că s-a reînceput activitatea şi avem încredere în experienţa specifică a actualei echipe de management a societăţilor”.
În privinţa procedurii de achiţiţie a întreprinderilor, Sergiu Lapti a sintetizat contextul achiziţiei, pe marginea căruia au existat speculaţii nefondate: „A existat intenţia ca Mechel să vândă societăţile din România, la pachet, cu mult înainte de a fi cumpărate de Invest Nikarom. S-a ajuns până la faza de negocieri destul de avansate cu potenţialii cumpărători. Tranzacţia nu s-a încheiat în cele din urmă, unul dintre impedimente fiind valoarea ridicată a datoriilor intragrup, provenite din finanţarea pe care grupul a făcut-o de-a lungul timpului (peste 400 milioane de dolari)”.
La finalul prezentării, jurnaliştii prezenţi au adresat întrebări care au generat un dialog deschis, direct, lipsit de formalităţi. Spaţiul prietenos în care s-a desfăşurat întâlnirea a ajutat la crearea unei atmosfere destinse. Finalul întâlnirii a adus şi o sinteză a celor mai importante subiecte discutate. La mai puţin de două luni de la preluare, Mechel Târgovişte şi Ductil Steel Buzău au reluat cu succes producţia. Există un plan ferm de reluare a activităţii la Mechel Câmpia Turzii începând cu luna aprilie şi se lucrează la un plan de reorganizare pentru Laminorul Brăila, iar Oţelul Roşu intră în conservare.
PRIMELE REALIZĂRI MECHEL Şl INTENŢIILE PENTRU PERIOADA URMĂTOARE
Date: