Maratonul condamnaţilor la moarte

Date:

1„Peste tot nu vezi decât durere, răni şi sânge”. Cu aceste cuvinte au fost descrise urmările dublei explozii ce s-a produs luni, 15 aprilie, chiar la linia de sosire a maratonului oraşului Boston, la 4 ore, 9 minute şi 44 de secunde după ce a fost dat startul. Conform informatjilor furnizate de CNN, trei persoane au murit pe loc şi cel putin 141 au fost rănite, fiind urgent repartizate în spi-talele oraşului. Cotidianul „Boston Globe” a scris că printre cele trei persoane decedate fi-gurează un băiat de opt ani. încă din primele minute de transmisie, CNN şi CBS News au catalogat incidentul drept un atac terorist. În primele ore de după dubla explozie, politia din Boston a interogat mai multe persoane suspecte. Cotidianul „Los Angeles Times” a relatat că un cetătean saudit a fost interogat în timp ce primea îngrijiri medicale, la spital. De asemenea, un purtător de cuvânt al Politiei a confirmat că o altă explozie a avut loc la Biblioteca „J.F.Kennedy” din Boston, fără să fie rănit sau ucis cineva, doar declanşându-se un incendiu ce a fost repede stins. La scurt timp, pe contul de Twitter al bibliotecii „JFK” s-a precizat că orice legătură între incendiu şi explozii este pură speculatie, flăcările apărând într-o locaţie tehnică. De asemenea, la câteva minute după declaratia purtătorului de cuvânt al Politiei, fortele de ordine au dezamorsat o a patra bombă. NBC News a relatat că mai mult de patru bombe au fost descoperite şi dezamorsate.
„Când s-au auzit cele două explozii, toată lumea a rămas calmă, privindu-se mirată, politia apărând în minutul următor. După ce s-a risipit fumul exploziilor, am văzut oameni fără piciore. Unul dintre ei nu mai avea piciorele de deasupra genunchilor în jos, dar încă trăia. Cât? Nu-mi dau seama. Oricum, după cum arăta, nu o mai duce mult. Exploziile au fost aşa de puternice încât ai avut senzatia că-ti crapă capul”, a declarat pro-prietarul hotelului „Mark”, în drep-tul căruia se afla linia de sosire a maratonului.
„Bombele au fost intentionat fabricate pentru a împrăştia schije de obuz, şrap-nel, cum se mai spune”, a relatat CNN, reproducând afirmatia unui experte în terorism, contactat imediat după declanşarea dublei explozii. Conform datelor postate de CNN pe site-ul său, majori-tatea participantilor la maraton şi a privitorilor s-au ales cu fracturi la picioare şi zgârieturi, dar cel putin la zece dintre ei, medicii le-au amputat picioarele. „Maratoniştii tocmai terminaseră, trăgându-şi sufletul, unii cu mâinile sprijinite de genunchi şi brusc s-au trezit fără picioare. Multi au rămas fără picioare şi de jur împrejur nu era decât sânge, mult prea mult sânge, fragmente de oase. Cei mai sensibili, chiar răniti fiind, au început să vomite. Oricât de tare ai fi, cu greu suportai să vezi vomă amestecată cu sânge”, a povestit un politist, fost puşcaş marin, aflat la fata locului. Unii răniti au fost îngrijiti chiar în corturile ce fuseseră initial montate pen-tru cazuri de epuizare în rândul maratoniştilor. De asemenea, a fost rapid creat un element Google „person finder” care să permită rudelor, prietenilor şi cunoscutilor să aibă informatii despre victimele atentatului. Conform publicatiei „Wall Street Journal” care a citat un medic de la „General Hospital” Boston, din cei aproape treizeci de răniti aduşi, cel putin opt sunt în stare gravă, fiind putine şanse de supravietuire. De asemenea, la centrul medical „Beth Israel Daeconess” au fost mobilizati cât mai multi specialişti în ortopedie şi chirurgie plastică.
Mesaje
Adresându-se, la câteva minute după incident, ameri-canilor, preşedintele Barack Obama a promis că autorii măcelului vor da seamă pentru ceea ce au făcut, că vor simti din plin ce înseamnă legea, evitând totuşi să pronunte cuvântul „atentat”. Pentru orice eventuali-tate, politia a dat ordin bostonie-nilor să stea acasă, blocând câteva străzi şi bulevarde ale oraşului, statia de metrou Coley fiind închisă provizoriu până la noi ordine. La o oră după atentat, poliţia din New York a anunţat că va-ntări măsurile de securitate în fata hotelurilor şi a altor locuri cu mare aflux. În acest scop, a anuntat primarul New York-ului, Michael Bloomberg, au fost mobilizaţi 1.000 de poliţişti. La Los Angeles au fost constituite celule de criză, întărindu-se paza în jurul aeroportului. De aseme-nea, Secret Service a întărit măsurile de securitate din jurul Casei Albe, constituind un cor-don de securitate pe Pennsylvania Avenue. Oricum, după ce s-au mai calmat spiritele, FBI, în cadrul unei conferinte de presă, nici nu a confirmat, nici nu a infir-mat informatiile mass-media con-form cărora s-a găsit mai multe bombe plasate în diferite locuri, în Boston. Conform canalului de televiziune francez, i-Tele, un politist din Boston a afirmat că în bombele dezamorsate au fost găsite cuie, fermoare, lame de ras.
Măsuri speciale
După atentatul din Boston, autoritătile americane au luat măsuri speciale de securi-tate în toate marile oraşe ameri-cane. Imediat, decizii similare au fost adoptate în Paris şi Londra, în capitala britanică urmând să aibă loc, duminică, al doilea cel mai important maraton din lume după cel din New York. Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a dat un comunicat prin care a cerut prefectilor şi fortelor de securitate să mărească numărul patrulelor, cerând cetătenilor „să dea dovadă de vigilentă în ceea ce priveşte coletele suspecte sau bagajele abandonate, fără să fie cuprinşi de panică”. Cu toate măsurile de securitate luate nici guvernul american, nici cel francez sau englez nu a putut împiedica lumea să nu facă simi-litudini cu 11 septembrie 2001.
Maratonul din Boston, cu o lungime de 42,195 de kilometri, este cel mai vechi din lume, prima ediţie având loc în 1897, fiind organizat în a treia zi de luni din aprilie. La editia din acest an, a 117-a, au participat 21.554 de alergători, cu tot cu spectatori, în momentul exploziei fiind prezente 26.000 de persoane. De mentionat că la această editie, ultimul kilometru ce tre-buia străbătut era dedicat memo-riei victimelor şcolii din Newtown, unde 20 de copii şi şase adulti au fost uncişi în data de 14 decem-brie 2012 de către o persoană înarmată.
Presupuneri
Nimeni nu a revendicat, deocamdată, atentatul. Talibanii pakistanezi, care au pus la cale atentatul ratat cu maşină cap-cană, în Times Square, din luna mai 2010, au negat orice impli-care, Ehsanullah Ehsan, purtătorul de cuvânt al organizatiei Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), declarând că membrii TTP sunt pentru declanşarea de atacuri împotriva Statelor Unite şi a aliatilor săi, dar de data aceasta nu sunt implicati în atentatul de la Boston.
Deşi nu există nicio declaratie oficială referitoare la intentiile de anchetă ale FBI-ului, mass-media din Statele Unite a speculat că este posibil să fie două directii în care să se îndrepte cercetările. Una ar fi Patriots’Day, ce corespunde cu ultima zi de plată a impozitelor, ceea ce duce către extremiştii de dreapta americani, dar şi către militantii anti-plată impozite. Cealaltă directie duce către isla-mişti. Producerea a două explozii simultane corespunde cu mo-delul de atentate promovat de publicatia de tip magazin „Inspire” a organizaţiei Al-Qaida ce poate fi accesată pe internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...

Moreni: Se fac înscrieri pentru participarea la Cupa Moș Crăciun, la înot

Copiii din Municipiul Moreni, cu vârsta cuprinsă între 5...
error: Conținutul este protejat!!