După reuşitul pelerinaj în Bulgaria, la Plevna şi la Griviţa, din luna mai 2017, pe urmele eroilor români morţi în Războiul de Independenţă, pelerinaj sprijinit logistic şi financiar de Primăria Municipiului Târgovişte, destinaţia anului 2018 este Republica Moldova, unde membrii Asociaţiei Cultul Eroilor vor depune coroane şi ţine slujbe religioase la Cimitirele de onoare de la Ţiganca, Crocmaz şi Tabăra şi pentru a vizita capitala Chişinău, locul unde, în martie 1918, Sfatul Ţării a votat Unirea cu Regatul României. Ca şi acum un an, delegaţia dâmboviţeană va fi formată din reprezentanţi ai Primăriei Târgovişte, ai Filialei „Mihai Viteazul” Dâmboviţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, ai Filialei „Dumitru Băltăreţu” Dâmboviţa a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, ai Garnizoanei Târgovişte ş.a.
Pelerinajul se va desfăşura în perioada 6 – 8 iunie 2018, iar ieşirea din ţară s-a făcut prin zona Galaţi, acolo unde, în luna octombrie 2014, a fost inaugurat monumentul dedicat căpitanului-erou Napoleon Alexandru Popescu, supranumit şi „Eroul de la Giurgiuleşti”.
Dâmboviţeanul Napoleon Alexandru Popescu s-a născut la 28 ianuarie 1909 la Pietroşiţa, judeţul Dâmboviţa, fiind absolvent al Şcolii Superioare de Comerţ şi al Şcolii Superioare de Infanterie. După studiile militare, tânărul Napoleon Alexandru, având gradul de Sublocotenent, ajunge, în anul 1929, Comandant de pluton în cadrul Regimentului I Care de luptă.
Pentru meritele sale militare este propus pentru avansarea la gradul de maior, iar după intrarea României în rândurile Axei, alături de Germania, este trimis pe Frontul de Est. În acel an, 1941, participă la luptele de la Lipnic, acolo unde „compania condusă de căpitanul Popescu a fost întrebuinţată în folosul Corpului de armată german pentru culegerea de informaţii. Printr-o acţiune rapidă, ocupă gara din Lipnic salvând-o de la distrugerea de către sovietici.” În continuare, participă la bătăliile de la Soroca, Chişinău, Kremdovsko şi Argirovskaia. La 18 august 1941 „străpunge cu compania sa puternica poziţie de la Doncevo-Karpovo, la nord de Odesa, uşurând mult operaţiunile Regimentului III Dorobanţi.” În urma acestei lupte este decorat cu Steaua României, clasa a V-a, cu spade şi panglică de virtute militară. A fost decorat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu Virtutea Militară de Pace (1940), Steaua României (1940 şi 1942), dar şi cu cea mai importantă distincţie militară germană, Crucea de Fier, clasa a Il-a (1940). În anul 1947 părăseşte armata având gradul de locotenent-colonel.
Pelerinaj la Cimitirele de Onoare din Basarabia
Date: