In acest an, pe Valea Dâmboviţei vorbim despre o producţie de mere foarte bună. Un an bogat pentru pomicultorii din Voineşti şi celelalte localităţi învecinate. Veştile bune nu se opresc aici. In două săptămâni, merele de Voineşti vor ajunge în două supermarket-uri şi acest lucru este posibil, întrucât Cooperativa Agricolă „Frumosul de Voineşti” a încheiat deja două contracte cu supermarket-urile Profi şi Carrefour.
Cooperativa Agricolă „Frumosul de Voineşti” a fost înfiinţată în anul 2017, are ca membrii 35 de pomicultori de pe Valea Dâmboviţei, din toate satele comunei Voineşti, dar şi din Aninoşani – comuna Cândeşti, iar ca suprafaţă, vorbim de 178 de ha de pomi fructiferi. Am purtat o discuţie cu viceprimarul comunei Voineşti, Constantin Popa, care este membru în Cooperativa Agricolă „Frumosul de Voineşti” şi ne-a spus că cele două contracte sunt certe, în maximum două săptămâni se va face prima comandă, însemnând 1000 de tone de mere de Voineşti ce vor ajunge în cele două supermarket-uri. Mai mult, pe Valea Dâmboviţei deja s-a dat startul campaniei de recoltare de sezon.
Potrivit viceprimarului comunei Voineşti, Constantin Popa, producţia de anul acesta este de aproximativ 30 de tone de mere la hectar pe cele 178 ha. Producţie destul de bună. Românii vor putea recunoaşte imediat merele de Voineşti din cele două supermarket-uri şi asta pentru că Cooperativa Agricolă „Frumosul de Voineşti” deja a făcut demersurile necesare pentru procurarea unor ambalaje personalizate. Conform statutului, fiecare membru al Cooperativei are obligaţia ca minim 50% din producţie să o valorifice prin Cooperativă.
Cooperativa Agricolă „Frumosul de Voineşti” speră că, într-o bună zi, va avea acces şi la Programul „Mărul în şcoli”
Cu toţii, guvernanţi şi administraţii judeţene ar trebui să lupte ca merele ce vor fi oferite elevilor să fie de provenienţă autohtonă, nu să ne trezim ca în fiecare an, că se importă din străinătate mere ce nu sunt mai bune – dimpotrivă – decât cele de la noi. Producţia din ţara noastră, şi în mod special de la Voineşti, e capabilă să asigure atât cantitativ, cât şi calitativ mere pentru acest proiect. La acest moment, în caietul de sarcini pentru licitaţia privind mărul în şcoli, există condiţia de participare ca furnizorul să distribuie şi lapte şi corn. Păi ce treabă are brutarul cu pomicul-torul?
Producătorii noştri trebuie ajutaţi şi încurajaţi prin noi măsuri legislative care să le permită să poată participa la licitaţia privind mărul în şcoli.
În două săptămâni, merele de Voineşti vor ajunge în două supermarket-uri
Date: