Vânzările de mici ar putea fi interzise în ţara noastră începând cu luna iunie, după intrarea în vigoare a unei reglementări a Uniunii Europene.
O directivă a Uniunii Europene interzice folosire unor serii de aditivi alimentari ce sunt folosiţi în special la fabricarea micilor. Produsele interzise sunt: carbonaţii de sodiu, un con-servant şi un atioxidant.
Potrivit prevederilor legale, de la 1 iunie, producţia de mici sub actuala reţetă va fi interzisă.
„Sunt câteva confuzii de exprimare. Nu este vorba de interzicerea aditivului, ci de faptul că am uitat să cerem permiterea aditivului”, a explicat preşedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea. El a mai afirmat că „bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carne crudă tocată, dar se poate folosi şi când vrei să maschezi un miros al cărnii. De aceea Uniunea Europeană nu l-a agreat. Prima reţetă cunoscută de mici datează din 1902 şi aceasta specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a frăgezi şi păstra compoziţia. Dacă nu se foloseşte bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea”. Soluţia acestei probleme pare a fi obţinerea unei derogări.
Premierul Victor Ponta susţine că alarma de la Bruxelles, cum că micii riscă să dispară, este una falsă. „Nu se interzic micii. Asta a fost o poveste”.
Totuşi el nu a oferit niciun fel de detaliu tehnic, să explice cum va rezolva această problemă.
în rândul populaţiei, părerile sunt împărţie: unii susţin interzicerea micilor, întrucât cetăţenii ar fi furaţi prin intermediul acestui produs, vânzările de mici din România ajungând la suma de 50 de milioane de euro în fiecare an. Alţi oameni susţin că interzicerea acestui produs ar fi o modalitate de a-i forţa pe români să consume produse venite din Europa. Românii se tem că reţetele româneşti, cu o tradiţie de sute de ani, vor ajunge, încet-încet, să fie modificate, iar gustul mâncărurilor nu va mai fi la fel. (S.Ş.)
Micii – interzişi de la 1 iunie?
Date: