9 mai, zi cu triplă însemnătate, sărbătorită la Târgovişte

Date:

DIGITAL CAMERALa 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu citea în Adunarea Deputaţilor Declaraţia de Independenţă a României. Această zi a devenit ulterior Ziua Independenţei de Stat, după ce România a câştigat Războiul de Indepedenţă.
Pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, propunea formarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), ce ulterior a devenit, gradual, ceea ce numim azi Uniunea Europeană. Astfel, 9 mai a devenit Ziua Europei.
Tot pe 9 mai, dar în 1945, la cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei. Actul a marcat sfârşitul Celui De-al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război. Această zi urma să fie cunoscută ca Ziua Victoriei Aliaţilor (SUA, URSS, Marea Britanie). Ca fapt divers, tot pe 9 mai, în 1994, România obţinea statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.
Cu ocazia acestei zile, ce are triplă semnificaţie, ieri, la Târgovişte, în Piaţa Tricolorului, a avut loc un ceremonial militar religios public, la care au participat prefectul judeţului Dâmboviţa – Victor Sanda, preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu, viceprimarul municipiului Târgovişte – Ciprian Prisăcaru, parlamentari, şefi ai serviciilor deconcentrate, cadre militare active, în retragere sau în rezervă.
În debutul manifestărilor, prefectul judeţului a primit raportul din partea reprezentantului armatei, după care a urmat intonarea imnului de stat şi mesajul ÎPS Nifon Mitropolit al Târgoviştei. După oficierea slujbei religioase, prefectul judeţului, Victor Sanda, a rostit o alocuţiune în care a punctat semnificaţia zilei de ieri. „Este o zi foarte importantă astăzi pentru noi, pentru că serbăm trei evenimente. 9 mai 1877, 9 mai 1945, 9 mai Ziua Europei. Prima sărbătoare este cea mai apropiată sufletului nostru românesc – Ziua Independenţei. Este momentul istoric şi piatra de temelie a actualei Românii, atunci când poporul, prin sacrificiul suprem, a început să aibă conştiinţa de sine că are o ţară. Nu putem să trecem peste acest eveniment fără să ne gândim la imensele sacrificii umane care au fost făcute în acea perioadă pentru a obţine independenţa, dar şi rolul pe care l-au avut intelectualitatea şi armata română în obţinerea acestei independenţe. Trebuie să respectăm amintirea lor, pentru că cine nu are trecut nu are nici viitor.
Cel de-al doilea eveniment, 9 mai 1945, este ziua în care Naţiunile Unite au obţinut victoria istorică asupra fascismului, zi care aschimbat cu totul soarta lumii, a Europei în special, în aşa fel încât fiecare ţară să poată trăi în pace, să se dezvolte şi să trăiască cât mai bine. Cel de-al treilea eveniment este cel care dă apartenenţă, soliditatea noastră de apartenenţă la UE din care facem parte, lucru care trebuie stimat şi respectat. „Trebuie să ne dezvoltăm într-o Europă unită, într-o Europă plină de posibilităţi, şi noi să facem în aşa fel încât să trăim cât mai bine şi să ne bucurăm de toate beneficiile acestei uniuni. (…) Vreau să vă urez din suflet La mulţi ani, Christos a Înviat! Şi să ne vedem de cât mai multe ori pe data de 9 mai, în acest loc, şi să sărbătorim aceste trei evenimente”.
La rândul său, Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean, a precizat: „Despre semnificaţia zilei de astăzi s-a vorbit deja, avem trei evenimente importante care marchează în mod fundamental istoria naţională. Primul moment, acela din 1877 -Declaraţia de Independenţă a României, susţinută de Mihail Kogălniceanu în Parlament, când a spus că „astăzi suntem naţiune de sine stătătoare, independentă”. Peste 10.000 de români-soldaţi ai Armatei Române au murit la Plevna, la Vidin, la Calafat, la Smârdan, Griviţa.
Cel de-al doilea moment – 1945, victoria coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva unui regim totalitar. Trebuie să ne aducem aminte şi să preţuim memoria celor peste 850.000 de ofiţeri şi soldaţi ai Armatei Române care şi-au dat jertfa supremă pe câmpurile de bătălie, între 1939-1945.
Şi, de asemenea, iată că marcăm astăzi o sărbătoare care nu este doar a noastră, ci a unei Europe care tinde către unitate, Ziua Europei. Suntem astăzi la şase ani de când România este membră cu drepturi depline în această construcţie europeană. (…) Vreau să urez tuturor dâmboviţenilor sărbători fericite, Christos a Înviat!, multă sănătate şi bucurii tuturor”.
Viceprimarul municipiului Târgovişte, Ciprian Prisăcaru, a ţinut să mulţumescă „(.) în numele tinerilor din ziua de astăzi, tuturor celor care au făcut importantă această zi, pentru libertatea de exprimare pe care o avem, pentru libertatea de decizie de a trăi într-o Europă unită. În semn de respect pentru aceste drepturi nu trebuie să uităm nici de obligaţiile pe care le avem, astfel încât cei ce ne vor urma nouă să se poată bucura de ele, dar şi să le dăm posibilitatea ca ei să ne mulţumească la un moment dat pentru ce vor putea face. Vă urez tuturor La mulţi ani!”
Întreaga acţiune de ieri a fost finalizată printr-o somptuoasă defilare a trupelor de jandarmi, pompieri şi armată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...

CSM TÂRGOVIȘTE E ARBITRATĂ CORECT

După analizele efectuate de video-observatorii FR Baschet, Colegiul Central...
error: Conținutul este protejat!!