Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) a lansat proiectul „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!” prin care vor fi create servicii integrate moderne în sprijinul victimelor violenţei domestice, care să le ofere atât posibilitatea ieşirii din situaţia de vulnerabilitate, cât şi facilitarea transferului către o viaţă independentă, prin reintegrare socio-profesională/eco-nomică. Bugetul estimat este de 11 milioane euro, iar durata de implementare a proiectului este de patru ani.
Proiectul „VENUS” are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, prin crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale inovative integrate care va cuprinde 42 de locuinţe protejate precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinete de consiliere vocaţională. Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia a ţinut să puncteze faptul că o prioritate a Guvernului este să combată orice tip de discriminare şi violenţă la care încă mai sunt supuse foarte multe femei.
„Violenţa domestică reprezintă forma cea mai acută de agresivitate, în deosebi la adresa femeilor. România a făcut paşi importanţi în ultimii ani pentru a combate acest flagel. Din păcate, doar în perioada 2009-2016 s-au înregistrat 1374 de decese în urma violenţei domestice.
După ce în ultimii ani am îmbunătăţit în Parlament legislaţia privind combaterea violenţei domestice şi controlul mai sever al agresorului, Guvernul face noi eforturi pentru a oferi mai multă protecţie, siguranţă şi sprijin pentru persoanele agresate în propriile familii.
Este vorba despre iniţierea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!” prin care s-au prevăzut 11 milioane de euro pentru a fi realizate 42 de locuinţe sociale în toată ţara, în care victimele violenţei domestice să poată fi protejate, să primească asistenţă psihologică, juridică şi să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viaţă normală şi independentă.
Este un lucru foarte bun că persoanele care au fost victime ale violenţei domestice vor fi sprijinite printr-o serie de programe de formare profesională pentru a fi ajutate să se integreze pe piaţa muncii şi să-şi reia viaţa socio-profesională.
Susţin acest proiect dezvoltat la nivel naţional în colaborare cu autorităţile locale. În acest moment au fost deja încheiate protocoale de colaborare între Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi autorităţile locale.
În cele 42 de locuinţe protejate, victimele vor putea beneficia de consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocupare a forţei de muncă şi reintegrare socială şi asistenţă medicală, în funcţie de situaţia beneficiarului la înregistrarea în centru.
Prin acest proiect se va putea asigura securitatea persoanelor şi independenţa economică a victimelor şi desprinderea lor din mediul captiv domestic (psihologic, social economic).
Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea activă a trei „femei de stat” -Viorica Dăncilă, Premierul României, Rovana Plumb, Ministrul fondurilor europene şi Graţiela Drăghici, Secretar de stat, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi Bărbaţi.
Oriunde vă aflaţi, dacă aveţi nevoie de ajutor puteţi apela la acest proiect!
Oriunde sunteţi, puteţi da o mână de ajutor autorităţilor locale să ducă la îndeplinire acest proiect!
Eu voi sprijini cu toată încrederea acest proiect deoarece victimele violenţei domestice au nevoie de ajutorul nostru!”, a declarat deputatul Claudia Gilia.
„VENUS – împreună pentru o viaţă în siguranţă!”
Date: