Bicicliştii pot fi un real pericol pe şosele. Statisticile poliţiştilor arată că, în sezonul cald, atunci când bicicliştii ies pe şosele, numărul accidentelor rutiere în care sunt implicaţi aceştia creşte. Echipaţi-vă corespunzător şi respectaţi regulile de circulaţie atât pentru siguranţa dumneavoastră cât şi a celorlalţi participanţi la trafic!
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveţi vârsta minimă de 14 ani, să cunoaşteţi regulile de circulaţie şi să fiţi echipaţi corespunzător.
În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie echipată cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcţional, de direcţie şi cu sistem de avertizare sonoră.
Pentru un plus de siguranţă recomandăm bicicliştilor să poarte cască de protecţie omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observaţi de ceilalţi participanţi la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluo-rescent-reflectorizante. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
Totodată, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asigu-raţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic. Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asiguraţi-vă temeinic – din faţă şi din spate -că nu se apropie niciun autovehicul. La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, fiţi siguri că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră. Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul. Nu circulaţi cu bicicleta dacă vă aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
Bicicliştii, un real pericol pe şosele! Sfaturile poliţiştilor pentru şoferi şi amatorii plimbărilor pe două roţi
Date: