La sfârşitul fiecărui an competiţional, F.R.F. tipăreşte noi broşuri privind R.O.A.F-ul cu toate modificările propuse, numite ” STATUTE ŞI REGULAMENTE”.
în vara anului 2012, F.R.F., din motive obiective, nu a mai editat broşura respectivă, în acest sens a rămas valabilă broşura”STATUTE ŞI REGULAMENTE”, ediţia 2011, până la finalul actualului Campionat Naţional.
Totuşi, la câteva articole R.S.T.J. şi R.O.A.F. erau necesare modificări, schimbări, unele impuse de UEFA. CEx al F.R.F. este abilitat prin Statut să modifice aceste articole. în şedinţa din 23.01.2013 a CEx s-a hotărât şi s-a adoptat unele modificări ce privesc activitatea A.J.F.-urilor, la R.S.T.J. şi la R.O.A.F. Una dintre propunerile puse în discuţie la CEx, la recomandarea UEFA se referă la: „jucătorii amatori, seniori şi juniori care se pot transfera fără acordul clubului la sfârşitul fiecărui an competiţional.”
O asemenea „indicaţie preţioasă” nu cred că se poate aplica la nivelul A.J.F.-urilor, deoarece, aici, 90 dintre jucători sunt amatori.
Asta înseamnă ca la sfârşitul campionatului, o echipă să se desfiinţeze deoarece 15-20 de jucători se transferă la alte cluburi. De acord, fără a mă pune în asentimentul clubului, atunci nu mai este nevoie de acel
„ACORD DE TRANSFER” (formular
tip), pentru că nu mai trebuie semnat de
clubul „CEDENT”.
Probabil ar fi ca o nouă legitimare?! Sunt convins că un asemenea articol nu se poate aplica în fotbalul românesc. UEFA trebuie să ţină cont de specificul fiecărei ţări, apoi să emită recomandări.
Tot în această şedinţă a CEx, din 23.01.2013, s-au aprobat şi perioadele de transferuri:
– Juniori A şi B: 27.01.2013 – 08.03.2013
– Fotbal feminin: 28.01.2013 –
01.03.2013
– Liga a 2-a şi a 3-a: 28.01.2013 –
25.02.2013
– Campionatele de juniori A1, C, D, E organizate de A.J.F: 28.01.2013 – până cu 48 de ore înainte de începerea fiecărei competiţii. Jocurile de baraj pentru promovare în Liga a 3-a se vor disputa pe 19.06.2013.
Noul sistem competiţional 20132014 din Liga a 2-a şi a 3-a va fi stabilit după data de 11.02.2013, când va avea loc ADUNAREA GENERALĂ A LIGII
PROFESIONISTE DE FOTBAL.
De asemenea, s-a propus modificarea art. 61 din R.O.A.F. La actualul text al art. 61 (ACCESUL ÎN INCINTA
TERENULUI DE JOC ŞI LA
VESTIARE), va apărea următoarele precizări: aliniatul 1 „la toate jocurile oficiale organizate sub egita F.R.F., L.P.F., A.J.F., în incinta terenului de joc, la vestiare şi respectiv pe banca de rezervă jucători, au acces următoarele persoane:
a). Jucătorii ambelor echipe înscrise în raportul de arbitraj, jucătorii de rezervă, îmbrăcaţi în echipament de joc, jucătorii de rezervă au dreptul să părăsească suprafaţa tehnică numai pentru a efectua încălzirea.
b) . Antrenorii fiecărei echipe au acces pe banca de rezervă jucători „numai pe baza legitimaţiei emisă de ŞCOALA FEDERALĂ DE ANTRENORI, aflată în termen de valabilitate. Arbitrul verifică existenţa şi valabilitatea licenţelor antrenorilor şi îndeplinirea condiţiilor prevăzute de REGULAMENTUL privind Statutul antrenorilor – licenţă UEFA PRO, A sau B, în funcţie de categoria competiţională.
Licenţele antrenorilor se păstrează ataşate la raportul de arbitraj pe toată durata jocului şi se restituie delegatului echipei împreună cu carnetele de legitimare ale jucătorilor la terminarea meciului”.
La sesizarea scrisă a COMISIEI TEHNICE a F.R.F. arbitrul nu va permite accesul pe banca de rezervă jucători a antrenorilor „care nu au înregistrat la F.R.F. un contract individual de muncă încheiat cu clubul la care activează”.
c) . Au acces pe banca de rezervă jucătorii, delegaţii, medicii, masorii din partea fiecărei echipe, care se legitimează cu legitimaţia de serviciu emisă de clublul în cauză.
Anual, cluburile din Liga 1, a 2-a, a 3-a sunt obligate să comunice în scris F.R.F. sau L.P.F., după caz, persoana care este autorizată să îndeplinească funcţia de delegat al clubului, precum şi un supleant. Pe banca de rezervă jucători au acces maxim 6 persoane dintre cele arătate la alineatele b şi c, care sunt înscrise în raportul de arbitraj.
înaintea începerii fiecărui joc oficial, arbitrul va verifica documentele pe baza cărora oficialii fiecărei echipe, înscrişi în raportul de arbitraj, au acces pe banca de rezervă jucători, şi va refuza accesul pe bancă a oricărei persoane care nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru exercitarea acestui drept.
Acestea sunt precizările noi, şi tot textul articolului 61 privind „ACCESUL ÎN INCINTA TERENULUI DE JOC ŞI LA VESTIARE”.
în concluzie, pe banca de rezervă jucători nu au voie decât antrenorii cu LICENŢA A sau B (Liga a 2-a şi a 3-a). Cei cu LICENŢA C nu au dreptul să ocupe loc pe banca de rezerve.
Pentru medici, masori, antrenori, clubul respectiv trebuie să emită nişte legitimaţii nominale pe care aceştia le vor purta la gât pe toată durata jocului.
Dacă arbitrii vor aplica acest articol, pe banca de rezervă jucători, acolo unde nu sunt antrenori cu LICENŢA A sau B, vor fi ocupate de delegaţi, masori şi medici.
Este o temă de discuţie pentru viitor, la echipele în cauză. (S.A.)
NOUTĂŢI DIN REGULAMENT MODIFICĂRI ALE R.S.T.J. ŞI R.O.A.F.
Date: