Opt cazuri de muncă nedeclarată depistate în construcţii, prestări servicii şi comerţ

Date:

Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat în luna februarie controale de fond, tematice şi cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori de pe raza judeţului. Prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă şi securitate şi sănătate in muncă, au fost verificaţi 200 de angajatori, aplicându-se 163 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi, în valoare 140.000 lei.
Cele mai multe deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au constat în nere-spectarea timpului de muncă, neînmânarea contractului individual de muncă şi lipsa copiei contractului individual de muncă de la sediul angajatorului.
În ceea ce priveşte controalele efectuate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost descoperite neconformităţi ca lipsa instruirii lucrătorilor, sau lipsa evaluării riscurilor. În plus, au fost identificaţi angajatori care nu asigurau supravegherea stării de sănătate a angajaţilor, sau care nu asigurau semnalizarea în privinţa securităţii şi sănătăţii în muncă, conform riscurilor identificate la locul de muncă. O altă neconformi-tate frecventă a fost nepurtarea echipamentului de protecţie de către angajaţi.
În raport cu
neconformităţile constatate în timpul controalelor, au fost dispuse 324 de măsuri cu termen de remediere a deficienţelor identificate şi au fost comunicate de către angajatori către I.T.M. Dâmboviţa, un număr de 17 evenimente/accidente la locul de muncă. Totodată, au fost depistate 8 persoane lucrând fără forme legale de angajare, în acest sens fiind sancţionaţi 4 angajatori cu suma de 100 de mii de lei. Munca nedeclarată a fost semnalată în domeniile prestări servicii, construcţii şi comerţ. Şi în perioada următoare identificarea muncii la negru rămâne o prioritate a acţiunilor de control desfăşurate de inspectorii ITM. „Şi pe parcursul lunii trecute, o activitate prioritară în cadrul instituţiei a fost soluţionarea petiţiilor şi reclamaţiilor adresate de salariaţi, care au sesizat nereguli în desfăşurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna februarie 2021, în cadrul I.T.M. Dâmboviţa, au fost înregistrate 25 de petiţii şi reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Alte 80 de persoane s-au adresat direct instituţiei, primind indicaţii verbale pentru soluţionarea problemelor semnalate. Aspectele sesizate în petiţiile primite au vizat în principal neîntocmirea formelor legale la angajare sau probleme legate de încetarea contractelor individuale de muncă, neplata drepturilor salariale datorate, neacordarea concediului de odihnă, încălcarea prevederilor legale privind programul de lucru, sau neeliberarea adeverinţelor de salariat”, a completat inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ECHIPA ETAPEI NU E PENTRU VOLEIBALISTELE DE LA CSM TÂRGOVIȘTE

Volei Alba Blaj a câștigat duelul pentru primul loc...

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...
error: Conținutul este protejat!!