Ideea generală a programului managerial cu care Călin Oros a câştigat alegerile, obţinând funcţia de rector al UVT, şi ideea generală a Planului Strategic este „creşterea din punct de vedere calitativ şi nu cantitativ a tot ceea ce se întâmplă în UVT”, a declarat rectorul cu prilejul unei recente conferinţe de presă, continuând: „În aceşti patru ani, ideea de bază este să creştem calitatea procesului didactic şi a cercetării care se desfăşoară în universitate. Spre să reuşim acest lucru. Avem o echipă foarte bună de conducere a universităţii. De asemenea, lucrăm foarte bine şi cu Senatul universităţii şi, în principiu, ar fi premise pentru a obţine lucruri foarte bune”.
Începe activitatea didactică în campus
La 1 octombrie vor începe activităţile didactice în campusul universităţii. Se va da în folosinţă o clădire care va găzdui trei facultăţi de inginerie – electrică, a materialelor şi a mediului şi ştiinţă alimentară. Se vor muta cu toate programele de licenţă şi de master în acel corp de clădire. Acest lucru este sigur, indiferent de bugetul ce va fi alocat universităţii. „Sperăm ca în a doua jumătate a anului, beneficiind de patru parlamentari, care sunt cadre didactice ale UVT, să mai obţinem nişte bani la rectificarea de buget. Dacă se vor mai suplimenta fondurile, se va inaugura, la anul, o altă clădire. În acest moment avem suficiente resurse financiare pentru continuarea lucrărilor în Campus. S-a lucrat tot timpul. Inclusiv în această iarnă s-a lucrat în interiorul clădirilor”, a subliniat Oros.
Institutul de cercetări, funcţional de la 1 octombrie
Începerea activităţilor de cercetare la institutul de cercetări este un alt obiectiv al UVT. Aceasta se va întâmpla tot începând cu data de 1 octombrie. Este un institut de cercetări, realizat în baza unui proiect european, cel mai mare proiect european din România pe acest domeniu. Va avea 20 de laboratoare, echipate cu aparatură performantă, în care vor lucra 20 de cercetători ştiinţifici, studenţii de la mas-ter şi cei de la doctorat, alături de cadrele didactice.
Oferta educaţională, suplimentată
Al treilea obiectiv este de a lărgi oferta educaţională a universităţii. Sunt 13 programe de studiu, aflate în evaluarea ARACIS – un proces foarte important şi laborios. Vor fi trei noi programe de licenţă. UVT se află în faza de a analiză oportunitatea introducerii a două programe de master, pe o colaborare internaţională. Se încearcă acreditarea a două programe de master pe limbi străine, cu două facultăţi din străinătate.
Posturi didactice, deblocate
„Am reuşit ca în cele 10 luni de când am preluat conducerea universităţii, împreună cu Consiliul de Administraţie şi beneficiind de sprijinul ministerului, care a deblocat posturile didactice, să organizăm concursuri pentru mai bine de 30 de posturi didactice, ceea ce înseamnă 10% din numărul de cadre didactice din UVT, care au avut posibilitatea să avanseze pe un post didactic superior”, precizează rectorul
UVT.
Condiţii mai bune pentru studenţi
Se încearcă oferirea de condiţii mai bune studenţilor pentru cazare şi, la începutul anului universitar a fost deschis cel de al treilea cămin. UVT este acum în tratative ca, printr-un parteneriat public-privat să se înceapă construcţia în Campus a unei cantine studenţeşti. Printr-un parteneriat cu un sindicat, a fost pusă la dispoziţia studenţilor şi o bază sportivă. Va fi reame-najat şi ştrandul existent în zonă.
Exsită trei cămine mai vechi: numărul 4 – de la gară, de la liceul 2, care este în proces de modernizare. Se va instala o centrală termică proprie, deoarece instalaţiile sunt vechi. La corpul S, Căminul 6, condiţiile sunt rezonabile. În Căminul 5, unde sunt două scări, o scară a rămas pentru studenţi, iar cea de a doua scară, de la începutul anului universitar, a fost dată personalului din universitate. „Am considerat că este o metodă pentru a ne fideliza personalul şi, în acelaşi timp oferim o şansă tinerilor din universitate care sunt angajaţii noştri şi care vor să locuiască acolo”, completează Oros.
O nouă facultate
Cel de al patrulea obiectiv este înfiinţarea unei noi facultăţi – Facultatea de Ştiinţe Social Politice, unde vor fi trei domenii de studiu – Ştiinţele comunicării, Litere şi Ştiinţe Politice. Începând din anul următor universitar vor exista aceste trei domenii, acreditând Ştiinţele Politice. Alături de Ştiinţele Politice mai sunt două noi programe pentru licenţă -Agromontanologie şi Calitatea Alimentelor.
O nouă strategie de colaborare cu universităţile
Călin Oros a declarat în acest sens: „Avem o stategie care implică întărirea colaborării cu universităţile din România. La sfârşitul anului trecut a fost încheiat un parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa. Suntem în faza de finalizare a unui parteneriat cu universitatea din Alba lulia, cu cea din Ploieşti şi cea din Piteşti. A fost schimbată strategia referitoare la relaţiile internaţionale. La acest moment sunt identificaţi parteneri strategici. Vom căuta, în special în ţările UE, universităţi partenere, definite ca parteneri strategici cu care să se facă mai mult decât programe Erasmus, adică mobilităţi pentru cadre didactice şi pentru studenţi, şi să se intre în colaborări inclusiv în ceea ce priveşte cercetarea”.
UVT, locul 27 în topul universităţilor
UVT se află în topul universităţilor pe poziţia 45 din 90 de universităţi. Dacă luăm în calcul numai universităţile care sunt de acelaşi tip, este pe locul 27. În a doua jumătate a lunii mai va avea loc o evaluare, făcută de o comisie internaţională. Comisia va veni la Târgovişte. Aceasta este formată din rectori de la universităţi din Danemarca, Norvegia, Franţa, Italia.
68% dintre studenţii UVT sunt din judeţul Dâmboviţa. Restul sunt din alte judeţe. Faţă de anul trecut, anul acesta admiterea a fost mai bună. Sunt multe constrângeri legate de bacalaureat. Dacă bacalaureatul este cu un grad de promovabilitate mare, atunci şi numărul de candidaţi este mai mare. În principiu, sunt cam 2.000 de candidaţi anual. Este un număr relativ staţionar, incluzând aici programele de master şi doctorat.
Numărul cadrelor didactice asociate va scădea
În finalul conferinţei, rectorul UVT a menţionat: „Nu sunt zone în care să nu avem acoperire cu personal didactic calificat. Sunt 303 cadre didactice. Exceptând şase cadre, toţi sunt doctori. Ceilalţi sunt doctoranzi. Nu sunt probleme. Avem şi o stategie pentru cadrele didactice asociate. Numărul acestora va scădea, iar cei care rămân va trebui să aibă, în primul rând, rezultate ştiinţifice”.
CALITATE ŞI NU CANTITATE LA UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TÂRGOVIŞTE
Date: