ITM Dâmboviţa -precizări privind Legea Kurzarbeit

Date:

A fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare Legea 58/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 211/2020 şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coron-avirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.
Concret, noul act normativ prevede posibilitatea ca, pe perioada stării de urgenţă, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia, angajatorii să reducă programul de lucru cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu acordarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii, inclusiv în cazul programului de muncă în ture, sau a programului de muncă inegal, cu obligaţia notificării angajatului, cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.
Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă şi poate solicita decontarea indemnizaţiei dacă:

  • măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii;
  • reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul 2019. În cazul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi al angajatorilor din categoria persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, diminuarea se raportează la veniturile realizate.
    „În perioada aplicării măsurii, salariaţii afectaţi nu pot efectua muncă suplimentară la acelaşi angajator, acestuia fiindu-i interzis să angajeze personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus ori să iniţieze concedieri colective.
    Prevederile legii se aplică şi în cazul ucenicilor, cu condiţia ca angajatorul să le asigure acestora accesul la pregătire teoretică şi practică pentru dobândirea competenţelor.
    Reamintim că primirea la muncă sau prestarea oricărui alt tip de muncă a unuia sau a mai multor salariaţi, în afara programului de lucru stabilit în conformitate cu art. 1 din O.U.G. nr. 132/2020, constituie contravenţie ce se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, precizează Marius Lixandru, inspectorul şef al ITM Dâmboviţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Mașină de familie sau mașină sport?

Fiecare șofer are visuri diferite atunci când vine vorba...

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...