23 aprilie, Ziua Forjelor Terestre ale Armatei

Date:

23 aprilie, militarii Armatei României sărbătoresc Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe-Purtătorul de Biruinţă.
An de an, la 23 aprilie, ne înclinăm în faţa celor care fac parte din Forţele Terestre ale Armatei. Ziua de 23 aprilie a devenit în conştiinţa poporului român o sărbătoare cu dublă semnificaţie: prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă şi, totodată, aniversarea Forţelor Terestre ale Armatei României.
Datorită virtuţilor sale deosebite (curaj, bărbăţie, demnitate) pe care le-a dovedit în timpul patimilor sale, Sfântul Gheorghe (fost general roman şi comandant al gărzii împăratului Diocleţian, persecutat de către acesta pentru credinţa la care nu a renunţat până la moarte) a devenit în scurt timp cel mai iubit şi cel mai cinstit mucenic creştin.
Marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, care avea o evlavie deosebită faţă de acest sfânt, l-a considerat ocrotitorul oştirii şi al întregii ţări a Moldovei. Această atitudine s-a extins în întreg spaţiul românesc, iar în zilele noastre, ca dovadă a cinstirii deosebite de care se bucură în creştinismul românesc, Forţele Terestre din Armata României au reînnoit evlavia domnitorului moldovean şi a oştirii sale adoptându-l pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ca ocrotitor şi patron spiritual. Sfântul Gheorghe este reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, imagine ce a rămas peste veacuri ca model de curaj în lupta cu diavolul. Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul armatei lui Ştefan cel Mare. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ECHIPA ETAPEI NU E PENTRU VOLEIBALISTELE DE LA CSM TÂRGOVIȘTE

Volei Alba Blaj a câștigat duelul pentru primul loc...

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...
error: Conținutul este protejat!!