Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească. În 1818, a înfiinţat în Bucureşti prima şcoală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava. Pe 5 iunie, se sărbătoreşte Ziua Învăţătorului, care coincide cu data de naştere a marelui dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc.
Data de 5 iunie este declarată oficial Ziua Învăţătorului (prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007). Născut la Avrig ca fiu de ţăran liber, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aptitudinea pentru studiu, baronul l-a trimis să studieze la gimnaziile din Sibiu şi Cluj şi apoi la Viena, unde a urmat studii superioare de filosofie, istorie şi de ştiinţe fiz-ico-matematice. Ulterior a studiat şi teologia.
Anul 1818 este legat de înfiinţarea de către Gheorghe Lazăr, a primelor cursuri de ingineri hotarnici din Ţara Românească, cu predare în limba română, la „Şcoala Academicească peniru Şiiinţele Filozofeşii şi Maiemaiiceşii” de la Manasiirea Sfâniul Sava din Bucureşii, aceasia fiind şi daia la care a fosi pusa piaira de iemelie a Universiiaţii POLITEHNICA din Bucureşii.
Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc.
La mulţi ani învăţătorilor noştri!