La Târgovişte, manifestări de Ziua Eroilor şi înălţarea Domnului

Date:

Cu ocazia Zilei Eroilor şi a Înălţării Domnului, oficialii judeţului au participat la ceremonia militară şi religioasă organizată în Cimitirul de Onoare Românesc, la invitaţia Garnizoanei Târgovişte. Au fost depuse coroane de flori la monumentul central. Sărbătoarea Înălţării a fost proclamată prin lege Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională.
Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională din România pentru comemorarea bărbaţilor şi femeilor care au murit în timp ce serveau în forţele armate.
Biserica Ortodoxă a sărbătoritjoi, Înălţarea Domnului, la 40 de zile de la Paşti. La ora 12.00, în ziua de joi, 10 iunie 2021, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română au fost trase în semn de neuitare, preţuire şi recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară. Înălţarea Mântuitorului s-a petrecut la 40 de zile după Învierea Sa din morţi. După ce lisus Hristos a înviat şi s-a arătat ucenicilor Săi, încredinţându-i de realitatea actului învierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Măslinilor) din Betania. Din relatările creştine reiese că Mântuitorul lisus Hristos s-a înălţat la Cer cu acelaşi trup cu care s-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat şi, apoi, a înviat. În această zi creştinii se salută cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat s-a înălţat!”.
În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi lspas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că lspas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.
În anul 1919, în semn de recunoştinţă faţă de militarii care au murit pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial, sa semnat Tratatul de la Versailles, prin care ţările beligerante şi-au asumat întreţinerea mormintelor ostaşilor care au fost îngropaţi pe teritoriile acestora. Prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat în anul 1920, când a fost decretată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în care se preciza că această sărbătoare se va celebra în Ziua Înălţării Domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...

Moreni: Se fac înscrieri pentru participarea la Cupa Moș Crăciun, la înot

Copiii din Municipiul Moreni, cu vârsta cuprinsă între 5...
error: Conținutul este protejat!!