Locul unde au murit soţii Ceauşescu va deveni punct muzeal

Date:

ioan marinescuLa sfârşitul săptămânii trecute, la fosta Şcoală de Cavalerie, respectiv fosta Unitate Militară, din imediata apropiere a Gării de Sud Târgovişte, a avut loc o conferinţă de presă organizată de conducerea Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, cu ocazia amenajării noului punct muzeal care tratează momentul 24-25 decembrie 1989, locul în care a sfârşit cuplul dictatorial. După preluarea imobilului fostei unităţi militare de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, clădirea în care au fost judecaţi şi executaţi soţii Ceauşescu, specialiştii Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte au iniţiat o acţiune de ambientare muzeală a spaţiului existent, în vederea realizării unei expoziţii permanente, punctul muzeal având în expunere mobilier militar şi obiecte din perioada revoluţiei (decembrie 1989).
La conferinţă au fost prezenţi Ovidiu Cîrstina, director CNM, Silviu Miloiu, conferenţiar universitar la Universitatea Valahia Târgovişte, şi loan Marinescu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Dâmboviţa. „Iniţiativa realizării acestui punct muzeal aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi vine ca urmare a repetatelor solicitări din partea străinilor – în special – de a putea vizita locul în care cuplul dictatorial şi-a găsit sfârşitul.
Prin urmare, locaţia respectivă a fost trecută în administrarea muzeului şi am început imediat lucrările de amenajare a spaţiului. Ne-am concentrat pe zonele care prezintă interes şi care au acea semnificaţie, încărcătură istorică şi chiar emoţională: spaţiile în care s-au petrecut evenimentele din 25 decembrie. Am amenajat holurile, camera comandantului în care soţilor Ceauşescu li s-a luat tensiunea înainte de a se pune în practică sentinţa, de asemenea camera în care a funcţionat acel „tribunal” şi, nu în ultimul rând, dormitorul în care soţii şi-au petrecut ultima noapte. (…) Punctul va funţiona ca şi expoziţie a Muzeului de Istorie, taxa de vizitare fiind de 7 lei, iar pentru grupurile organizate (elevi şi studenţi) – 3,50 lei. Deschiderea acestui punct turistic va avea loc la începutul lunii septembrie, dat fiind faptul că, începând cu 14 septembrie, sunt programate deja numeroase grupuri de vizitatori interesaţi de istoria recentă a României, în special cetăţeni străini”, a precizat Ovidiu Cîrstina.
Cel mai posibil anul viitor, întreaga clădire ce a adăpostit Şcoala de Cavalerie va intra în reabilitare totală pe fonduri europene.
Şcoala Specială de Cavalerie a luat fiinţă la 14.12.1883, cu ofiţeri-elevi (locotenenţi şi sublocotenenţi) care aveau unu-doi ani stagiu la trupă. Înainte de 1890 numărul ofiţerilor-elevi era de 20, iar între 1893-1900 efectivul era de 34 anual. În vara anului 1892, Şcoala Specială de Cavalerie a fost mutată la Târgovişte, separat de cea de artilerie şi geniu. Până la 1900 un număr de 390 de ofiţeri absolviseră această şcoală. Între 1918-1919 ofiţerii de cavalerie făceau un antrenament special în cadrul Şcolii de Călărie din Bacău, unde era şi Centrul de Instrucţie al Cavaleriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Polițiștii sunt cu ochii pe comercianții de petarde

Polițiștii dâmbovițeni intensifică controalele în piețele locale pentru combaterea...

Exercițiu complex al ISU Dâmbovița pentru gestionarea situațiilor de urgență la Ulmi

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Basarab I al județului...

ANPC a controlat furnizorii de energie electrică

 Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat o...
error: Conținutul este protejat!!