În această a doua parte a anului, AFIR preconizează deschiderea unor noi linii de finanțare. Astfel, prin promovarea unor proiecte sustenabile, prin Submăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol, antreprenorii români vor putea obține noi granturi europene cu valori maxime de câte 800.000 euro-1,5 milioane euro, pentru afaceri în procesarea fructelor, cum ar fi producția de gemuri, cidru sau țuică.
Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și 40% pentru întreprinderi mari. Restul de 50%, respectiv 60% din cheltuielile eligibile, plus cheltuielile neeligibile vor trebui asigurate de beneficiari. Totuși, antreprenorii vor putea să mai obțină 20 de puncte procentuale în intensitatea sprijinului pentru investiții colective.
Bugetul care va fi lansatanul acesta este de 10 milioane de euro pentru această linie de finanțare.
Afacerile de procesare pot cuprinde de exemplu producția de gemuri, sucuri naturale, vinuri de fructe, cidru, țuică și altele. În cazul produselor obținute în urma procesării, materia primă de bază (majoritară) trebuie să provină din sectorul pomicol, excepție produse care rezultă din culturi mixte proprii (de exemplu alun micorizat, culturi asociate, care pot fi procesate și individual). Este permisă și colectarea, depozitarea, condiționarea produselor (materie primă) care nu provin din sectorul pomicol dacă acestea sunt destinate procesării în unitatea proprie ca materie primă secundară.
Conform grilei de punctaj, vor fi avantajate firmele cu cel puțin 3 ani vechime în domeniul agro-alimentar și care au cifră de afaceri mare pe anii 2019 și 2020.
Întreprinderi de procesare și marketing în pomicultură susținute cu fonduri europene
Date: