Peste 9.000 de polițiști au acționat, în medie, zilnic, în perioada Anului Nou, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.
Cei peste 9.000 de polițiști s-au aflat în teren cu peste 4.000 de autospeciale.
Dintre aceștia, aproximativ 5.300 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, aproape 1.500 sunt polițiști de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de la acțiuni speciale și polițiști de la arme, explozivi și substanțe periculoase.
De asemenea, recomandăm tuturor să respecte normele de conviețuire socială, să păstreze liniștea și ordinea publică, echipe de polițiști fiind pregătite să intervină la orice caz în care legea este încălcată.
Totodată, activitățile de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfășurate împreună cu partenerii instituționali, acționându-se pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, protejarea sănătății cetățenilor și pentru evitarea desfășurării de activități ce ar putea duce la creșterea numărului de infectări.
Polițiștii de la rutieră au acționat și vor acționa, pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, pentru asigurarea fluenței traficului și prevenirea accidentelor.
Viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile de drum sau trafic reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere în România!
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Este interzisă conducerea vehiculelor sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, astfel că recomadăm utilizarea mijloacelor de transport în comun și a vehiculelor în regim taxi sau de închiriere.
Le recomandăm pietonilor să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranță. Este recomandat să evite folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă!
Atunci când vă însoțesc copii, nu îi lăsați nesupravegheați și învățați-i că pot să plece doar cu permisiunea dumneavoastră!
În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea unei fapte antisociale, apelați la cel mai apropiat polițist, ori sunați la 112 – Apelul Unic de Urgență!
Peste 7.000 de jandarmi au fost prezenți în dispozitivele de pază ale Jandarmeriei, dar și pe stradă pentru a avea grijă ca toate spectacolele programate să aibă loc în spațiul public, cu ocazia Revelionului, să se desfășoare fără incidente și în deplină siguranță.
Persoanelor care vor alege să își petreacă timpul în stațiunile turistice montane le recomandăm să aibă un echipament adecvat, să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condițiilor climatice locale, să aibă asupra lor un telefon cu bateria încărcată și să aleagă doar traseele montane deschise pe timp de iarnă.
Prin măsurile pe care le-am luat, suntem pregătiți să interven
im în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor, indiferent că se află într-o situație de urgență sau într-o situație de risc.
NU neglijați respectarea măsurilor pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus!
În afara acestor măsuri pe care trebuie să le respectăm fiecare dintre noi, vă informăm că, în perioada imediat următoare, aproape 5.000 de pompieri vor asigura, zilnic, misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național.
Răspunsul la solicitările cetățenilor va fi gestionat cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 41 de șenilate, 32 autofreze, 133 mașini de descarcerare, 323 ambulanțe SMURD tip B2, 39 unități de terapie intensivă mobilă (dintre care 7 specializate în tratament neonatologic), precum și 42 de autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
În domeniul
preventiv, potrivit acțiunilor cuprinse în Planul de măsuri pentru sezonul rece, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire derulează controale la unitățile de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, construcții și alte amenajări similare ori, după caz, în zonele unde se vor organiza evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.
Astfel, în perioada 25 noiembrie – 26 decembrie a.c., pentru depistarea și înlăturarea potențialelor cauze de incendiu, pompierii au executat, la nivel național, 2.722 controale de prevenire.
În urma acestor verificări, pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, inspectorii de prevenire au aplicat 948 de amenzi, în cuantum de peste 2,7 milioane lei.
Totodată, pe durata acțiunilor de prevenire, desfășurate la categoriile de obiective menționate anterior, prioritară este și verificarea respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.
Pe lângă aceste măsuri dispuse de autorități, sunt și cele pe care le puteți lua fiecare dintre voi. Fiți aliații noștri, gândiți-vă la ce vi se poate întâmpla vouă sau celor din apropierea voastră atunci când folosiți aceste petarde și artificii. NU alegeți să vă riscați sănătatea pentru câteva secunde de distracție.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, este important să conștientizați pericolul utilizării necorespunzătoare a acestor obiecte. Nu au fost puține situațiile când pompierii și echipajele medicale au acționat pentru stingerea incendiilor sau pentru acordarea asistenței
Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase.
De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.
Poliția, Jandarmeria și pompierii, la datorie pentru ca trecerea dintre ani sa se desfășoare în siguranța
Date: