Jandarmi montani şi salvamontişti au salvat doi turişti străini. După cum spune şi un proverb românesc, „omul potrivit, la locul potrivit”, aşa s-a întâmplat şi în această situaţie. Jandarmii şi salva-montiştii dâmboviţeni erau în patrulare pe traseu şi, la un moment dat, în zona Muntele Obârşia lalomiţei, au dat de doi turişti străini, o poloneză şi un italian care erau epuizaţi fizic şi nu mai puteau continua traseul. lmediat salvatorii au preluat turiştii. Turista poloneză se afla împreună cu prietenul ei, italian, în drumeţie în masivul Bucegi. Cei doi turişti veneau de la Vârful Omu şi vroiau să ajungă la Bran, însă din cauza ceţii şi a temperaturii destul de scăzute, drumeţia montană s-a încheiat mult mai devreme şi chiar putea avea un sfârşit tragic, dacă jandarmii şi salvamontiştii nu dădeau de ei. Cei doi turişti au fost transportaţi în siguranţă de jandarmii montani până în gara Sinaia. Jandarmii montani şi salvamontiştii recomandă turiştilor care fac drumeţii montane să nu se aventureze pe trasee nemarcate şi să aibă echipament corespunzător de munte. În aceste zile, în munte condiţiile meteo sunt din ce în ce mai urâte, iar turiştii pot ajunge într-o situaţie dramatică, dacă desconsideră sfaturile salvatorilor montani, care îi avertizează că nu este o perioadă propice excursiilor la altitudini mari, din cauza ceţii şi a frigului: „Doi turişti străini care se aflau în dificultate în Platoul Montan Bucegi au fost sprijiniţi de jandarmii montani şi salvamontişti. În urma unei solicitări telefonice un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Peştera a intervenit în zona Muntele Obârşia lalomiţei, din Masivul Montan Bucegi, pentru sprijinirea unor persoane care, în timp ce se aflau în drumeţie pe traseul montan Vf. Omu-Peştera, nu au mai putut continua deplasarea din cauza epuizării fizice şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile (ceaţă, temperatură scăzută). În urma intervenţiei jandarmilor montani şi salvamontiştilor, cei doi turişti străini, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 ani, au fost sprijiniţi să ajungă în siguranţă la Sinaia, în prezent fiind în afara oricărui pericol”, a declarat cpt. Ciprian Vătăşelu, purtător de cuvânt lJJ Dâmboviţa.
Muntele, „neprietenos” din cauza schimbărilor bruşte de vreme
Turiştii aflaţi în dificultate în zona Platoului Montan Bucegi pot apela cu încredere numărul de telefon 0749034639 sau numărul unic de urgenţă „112” pentru a obţine sprijinul imediat al jandarmilor montani.
Totodată, pentru evitarea situaţiilor nedorite, Jandarmeria Montană recomandă cetăţenilor să ţină cont de următoarele: să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate şi condiţiile climaterice locale; să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii; să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit; să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu; să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice şi să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
Blocaţi pe munte, în ceaţă şi frig
Date: