Prevenția reprezintă o componentă extrem de importantă a sistemului de sănătate. Prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, mai ușor de tratat, aduce beneficii majore, pacienții având șanse mai mari de recuperare, iar costurile mai reduse.
În acest sens, încă din 2021 a apărut Ordinul ministrului sănătății și Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.1068/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022. Ordinul a intrat în vigoare din 1 iulie 2021.
Din toate reglementările acestui ordin, o noutate importantă a venit pe partea de prevenție, unde persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani își pot face pachetul de analize la orice clinică sau spital care lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă fondurile acordate pe luna în curs s-au epuizat, acestea urmând a fi decontate de casă la finalul lunii. Principalul beneficiu este acela că pacienții peste 40 de ani și asimptomatici care doresc să-și facă analize pe linia de prevenție nu vor mai auzi la telefon „Ne pare rău, s-au terminat fondurile, vă rog să reveniți la finalul lunii”. În schimb, aceștia vor putea fi programați pe luna în curs, clinica sau spitalul fiind obligați prin ordin de ministru să le facă analizele cu fonduri ce vor fi decontate la finalul lunii.
Ce trebuie să știe asigurații
Este important de știu că reglementările ordinului de ministru fac referire la asigurații adulți, cu vârsta de 40 de ani și peste, asimptomatici, care primesc de la medicul de familie trimitere pentru consultații preventive de evaluare a riscului individual. Persoanele care au o afecțiune și sunt trimiși către medici specialiști nu se încadrează la această categorie.
Pachetul de prevenție cuprinde maxim trei consultații ce pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive. Pachetul de prevenție se acordă anual.
În cadrul consultațiilor preventive asigurații asimptomatici beneficiază și de investigații paraclinice (analize de laborator). Numărul acestor investigații este limitat iar aceste analize se fac pe baza biletului de trimitere distinct, eliberat de medicul de familie. Analizele pot fi făcute o singură dată pe an.
Cele șapte investigații care pot fi recomandate persoanelor de peste 40 de ani sunt: Hemoleucogramă completă VSH (viteza de sedimentare a hematiilor; Glicemie; Colesterol seric total ; LDL colesterol;
Creatinină serică; PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați; TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă) la femei.
Ce trebuie să știe clinicile și spitalele cu laboratoare
Orice clinică sau unitate spitalicească ce prelucrează analize de laborator sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza o programare, chiar dacă fondul acordat de CJAS, pe luna în curs a fost epuizat.
Dacă se refuză o programare pe motive legate de valoarea de contract, instituția respectivă va fi sancționată.
Ce trebuie să știe medicii de familie
Biletul de trimitere pentru aceste investigații se întocmește distinct cu completarea corespunzătoare a câmpului de prevenție.
Este forte important ca formularul să fie completat corespunzător și corect pentru ca asigurații să beneficieze de aceste analize.
Formularul de bilet de trimitere pentru analizele recomandate în cadrul investigațiilor preventive este prevăzut în anexa 1f din ordinul ministrului și al Președintelui CNAS.
În cazul acestor analize medicii de familie vor trece codul 999 ca și cod de diagnostic, iar în căsuța notată „PREV” se va nota cifra 5 pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste.
Formularele de trimitere se achiziționează de la CJAS.
„În Dambovita, aplicarea reglementărilor cu privire la analizele asiguraților de peste 40 de ani nu a mers ca pe roate. Deși acestea trebuiau puse în practică începând cu luna iulie 2021, raportari către CJAS de analize făcute în astfel de condiții au fost foarte putine.
Pe de altă parte, furnizorii sunt pregătiți și spun că noile reglementări nu le-au încurcat programările.
La fiecare final de lună CJAS Dambovita deconteaza furnizorilor de servicii medicale investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, acordate de aceștia peste valoare a de contract. Sumele se suplimenteaza prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor acordate de medicul de familie”- precizează Cristina Sima, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.