![](https://www.ziardambovita.ro/wp-content/uploads/2022/08/viteza.jpg)
Reține, atunci când poate ești tentat să apeși mai tare pedala de accelerație, faptul că, în ultimii ani, aproximativ 20% dintre accidentele rutiere grave au fost produse din cauza vitezei.
Viteza rămâne principala cauză a accidentelor rutiere grave. Zilnic, pe șoselele din România se petrec sute de accidente și tot mai multe persoane își pierd viața în urma impacturilor extrem de violente. Polițiștii fac, săptămânal, acțiuni în trafic pentru a preveni accidentele rutiere grave, însă tot mai mulți șoferi sunt depistați că circulă cu viteză.În ultimii 3 ani, la nivel național s-au produs 3.564 de accidente rutiere (grave) cauzate de viteză, soldate cu 1.038 de persoane decedate, 3.481 de persoane rănite grav și 2.225 rănite ușor.
Viteza a fost cauza de producere a 18% dintre accidentele rutiere grave, în ultimii 3 ani. Nerespectarea distanței de siguranță dintre vehicule este factorul care accelerează gravitatea accidentelor. Din datele statistice rezultă că 95% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de erori umane și doar 5% au cauze tehnice.A fost lansată Campania națională de educație rutieră, având ca teme viteza și circulația pe autostrăzi, este cea de-a patra campanie din cadrul proiectului „Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.
Prima sub-temă a campaniei este viteza. Sub sloganul „1-2 sau 112? ÎNVAȚĂ DIN NOU SĂ NUMERI PÂNĂ LA 2”, materialele campaniei transmit un mesaj vital: regula celor 2 secunde poate salva vieți. În timpul condusului, la cel puțin 2 secunde trebuie să se afle mașina din fața ta. În acest fel, va exista suficient timp de reacție în cazul unei frânări bruște și se va putea opri în condiții de siguranță, evitând un accident. Pentru a pune în practică regula celor 2 secunde, sunt necesari 3 pași: 1) se urmărește un punct de reper fix – poate fi un indicator rutier, un stâlp sau o bornă kilometrică; 2) când mașina din față trece prin dreptul acestuia, se numără 2 secunde; 3) dacă au trecut 2 secunde și reperul a fost depășit, înseamnă că nu s-a respectat distanța de siguranță.A doua sub-temă a campaniei se referă la circulația pe autostrăzi, mai precis la utilizarea responsabilă a benzii de urgență. Sub sloganul „BANDA DE URGENȚĂ: CALEA PENTRU A SALVA VIEȚI”, campania punctează cât de important este ca banda de urgență să fie lăsată liberă pentru cei care au cu adevărat nevoie de ea. O soluție pentru cei care utilizează greșit banda de urgență, pentru nevoi personale, este să-și imagineze că aceasta nu există și că pe ea circulă doar autovehiculele care trebuie să ajungă să salveze vieți: ambulanța, pompierii și mașinile de poliție.Nu îți risca viața pentru câteva minute.