Sorana Cîrstea și Ion Ion au avut nevoie de un permis special ca să intre în Bhutan, regat care până în 1961 nu permitea deloc turiștilor străini să viziteze țara.
Cei doi sunt obligați să plătească servicii în Bhutan și cu rupia indiană în condițiile în care moneda locală este ngultrum. În Bhutan sunt numai 5 bănci, cele mai mari două fiind în Thimphu. Sorana și fiul lui Țiriac au pornit într-o aventură specială, iar cu câteva zile înainte au fost și la Himalaya.
Cîrstea și Tiriac au plătit 200 de dolari taxa pentru fiecare zi petrecută în Bhutan! Economia regatului depinde de gigantica hidrocentrală de la Tala care furnizează masiv energie Indiei.
La rândul lor, indienii s-au angajat să construiască prima cale ferată din Bhutan chiar în sudul regatului unde sunt acum Sorana și Ion Ion. Cei doi nu au putut trece direct din Tibet în Bhutan din cauză că granița este închisă în lipsa relațiilor diplomatice cu China.
Există o singură autostradă în Bhutan, iar calea cea mai sigură de călătorit este “Drumul Lateral” pentru a evita alunecările de teren, dar și accidentele provocate de încercarea lărgirii șoselelor.
Din 2009 turismul este strict controlat de către autorități în condițiile în care India și-a asumat apararea Bhutanului, regat care nu are relații diplomatice cu China. De altfel, Bhutan a semnat tratatul de prietenie cu India în 1949 imediat după Revoluția Comunista din China.
Bhutanul este singura țară din lume unde budismul mahayana, de tip tibetan, este religie de stat, iar autoritățiile fac eforturi mari pentru ca populația să respecte tradițiile naționale, de exemplu purtatul portului popular.
Fost protectorat britanic, Regatul Bhutan („Țara dragonului”), se află în sudul Asiei, la poalele Munților Himalaya, se învecinează la sud, est și vest cu India și la nord cu China.
Între Bhutan și Nepal se află statul indian Sikkim, iar Bengalul de Vest separă statul de Bangladesh.