A avut loc prima ședință a Comisiei de Dialog Social Dâmbovița Pe agenda de lucru a Comisiei s-au aflat o serie de teme care au vizat:
-salarizarea diferitelor categorii de bugetari, dar și a persoanelor care derulează activități în mediul privat;
– problemele privind punerea în aplicare a Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară;
– modificarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social etc.
Dragodănescu Nicolae, reprezentantul Confederației Naționale Sindicale ”Cartel ALFA” a prezentat o informare ce vizează o serie de dispoziții ale Legii nr. 53/2003 – Codul municii cu privire la diferența de tratament între salarizarea din domeniul public și domeniul privat – cu referire la reglementarea vechimii în muncă pentru personalul din domeniul privat, fiind propusă remedierea acestui aspect prin repunerea în discuția Guvernului a acordării gradației de vechime pentru salariații din sectorul privat, în mod similar cu reglementările pentru salariații din sectorul public (coeficient de departajare în funcție de salariul minim și gradație/spor de vechime în muncă).
” De asemenea, au fost dezbătute problemele pe care le implică aplicarea O.U.G. nr. 168/2022 cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu referire la măsura prorogării aplicării Legii nr. 153/2017 și respectiv a blocării sporurilor salariaților din sectorul bugetar la nivelul lunii decembrie 2022, ținând cont că limitarea creșterii salariale nu acoperă inflația anului 2022.
În cadrul acestei informări au fost solicitate de către liderul de sindicat: aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017, în forma adoptată de Parlament, respectiv calcularea salariilor pentru toți salariații plătiți din fonduri publice prin aplicarea coeficienților la salariul minim la nivel național, așa cum prevede Legea nr. 153/2017; respectarea legii privind acordarea indemnizației de hrană, a indemnizației pentru titlul științific de doctor și a indemnizației de vacanță; plata orelor suplimentare pentru salariații din sectorul bugetar, în conformitate cu prevederile Codului Muncii.
O altă chestiune care a fost supusă dezbaterii a reprezentat-o aplicarea Ordinului nr.6310/2022 privind diferențierea salariilor de bază în funcție de studiile absolvite pentru personalul didactic de predare încadrat în funcția didactică de educator puericultor, cu referire la recunoașterea vechimii în specialitate a educatorilor puericultori realizată înainte de arondarea creșelor sistemului preuniversitar și respectiv la menținerea educatorilor puericultori până în anul 2025 și ulterior, cu condiția de a-și definitiva studiile prevăzute de lege.
Situația educatorilor puericultori din cadrul creșelor se caracterizează prin faptul că, în mare parte, nu se încadrează în condițiile de ocupare solicitate și nu au studii universitare. În acest caz, având în vedere și redimensionarea grupelor de elevi, sistemul de educație se va confrunta cu un deficit mare de personal.
Reprezentantul C.S.N. Meridian, domnul Ion Oproiu, a apreciat în mod pozitiv modificarea legislației privind sporul pentru proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, dar a precizat că este necesară modificarea salariilor astfel încât să se ia în considerare salariul de bază, pentru actualizarea veniturilor populației în mod corelat cu creșterea prețurilor. De asemenea, reprezentantul C.S.N. Meridian a făcut referire la necesitatea ca mediul privat să țină cont de actualizarea salariilor conform grilelor.
Revendicarea privind acordarea sporului de vechime în mediul privat a fost susținută și de către dl. Pușcaru Cristian Valeriu Bogdan, reprezentantul teritorial al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijloci
Referitor la punctele de vedere prezentate în cadrul comisiei, le-am solicitat partenerilor sociali, care au expus informări în cadrul ședinței, să înainteze punctele de vedere către secretariatul Comisiei de Dialog Social, în conformitate cu formatul specificat de Legea nr.367/2022 privind dialogul social (Cap. II Funcționarea comisiilor de dialog social, pct. 10) potrivit cărui, prezentarea punctelor de vedere ale partenerilor sociali se realizează după modelul: text inițial – propunere de modificare – motivare, astfel încât propunerile formulate să reprezinte întocmai solicitările partenerilor sociali și să fie înaintate din partea comisiei către ministerele de resort, pentru identificarea de soluții adecvate.
La ședință a participat, în calitate de invitat, cu aprobarea plenului comisiei, domnul Săvescu Mircea, președintele filialei județene Dâmbovița, din cadrul Sindicatului din Administrația Publică Locală care a evidențiat o serie de probleme legate de salarizarea personalului din administrația locală. S-a propus modificarea art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2017, actualizată. Domnul Săvescu a propus identificarea unei noi forme de reglementare în ceea ce privește indemnizația de hrană, o interpretare unitară, similară cu cea identificată pentru acordarea voucherelor de vacanță
În cadrul ședinței de astăzi, am propus plenului comisiei participarea în calitate de invitat permanent la ședințele acesteia a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Dâmbovița, cea care cunoaște cel mai bine mediul de afaceri dâmbovițean.Dialogul permanent pe care îl purtăm cu sindicatele și patronatele este benefic pentru cetățenii dâmbovițeni.” a declarat prefectul Claudia Gilia