Să plantăm copaci – este o datorie pentru trecutul, prezentul și viitorul omenirii!
Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, cei doi subprefecți ai județului Dâmbovița, conducerea Romsilva, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Dâmbovița, ai Gărzii de Mediu și ai Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, a participat la o întâlnire de lucru cu inspectorul general cu rang de secretar de stat Porzsolt Levente, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea promovării ”Campaniei Naționale de Împăduriri 2022 – 2026”, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate măsurile și etapele importante ale campaniei și detaliile accesării programului de finațare.
Finanțările prevăzute prin PNRR, la nivel național, însumează 730 de milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 de hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.
” Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița încurajează investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri și înclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri. În acest context, se cuvine să îi îndemnăm pe cei din instituțiile implicate în derularea campaniei și pe cei din unitățile administrativ – teritoriale dâmbovițene să depună eforturile necesare întocmirii și promovării proiectelor pentru accesarea fondurilor. Trebuie să reparăm din greșelile trecutului, să stopăm actualele defrișări și derapaje și să lăsăm moștenire copiilor noștri o planetă verde și sigură.
România are un angajament ambițios pentru mediu: limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile industriale. Un instrument la îndemână este împădurirea.
Combaterea efectelor schimbărilor climatice, conservarea biodiversității, prevenirea și combaterea poluării, în general, reprezintă orientările fundamentale ale politicii de mediu și climă pentru Guvernul României.
Schimbările climatice amplifică nivelul de vulnerabilitate și riscurile existente și generează noi tipuri de riscuri, atât pentru sistemele naturale, cât și, direct sau indirect, pentru sistemele socio-economice.
Totodată, România a început să acorde importanță sporită educației pentru dezvoltare durabilă, schimbări climatice, precum și creșterii gradului de conștientizare cu privire la atenuarea schimbărilor climatice și sporirea capacității de adaptare, prin programe de formare profesională destinate adulților, concursuri naționale pe teme de mediu, campanii de informare a publicului larg, campanii dedicate unor anumite grupuri țintă. În plus, vom avea și o materie școlară care va pune accent pe schimbările climatice și protejarea mediului.” a afirmat prefectul Claudia Gilia
Finanțările prevăzute prin PNRR creează premisele unei evoluții pozitive, în ceea ce privește progresele României în materie de adaptare la efectele schimbărilor climatice.
” Astăzi, la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, a demarat campania de promovare a programului național de împăduriri. Alături de prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, și secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Porzsolt Levente, am stat de vorbă cu reprezentanții Direcției Silvice Dâmbovița, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Dâmboviţa, precum și cu primarii interesați de creșterea suprafețelor împădurite în comunitățile lor.
Prin PNRR, România are la dispoziție un buget de 730 milioane de euro prin care se pot crea 56.000 ha de păduri noi, dar și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.
Am făcut un apel către toate instituțiile responsabile, administrațiile publice dâmbovițene, dar și către mediul privat! Le-am cerut să strângă rândurile, să acceseze această linie de finanțare pentru a împiedica dezastrele naturale cauzate de lipsa pădurilor.
I-am asigurat pe toți cei prezenți de suportul Consiliului Județean Dâmbovița! Le vom acorda tot sprijinul necesar pentru implementarea cu succes a acestui program!” a afirmat președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan