Mai exact, 10% din reducerea la lapte o vor suporta procesatorii, iar celelalte 10 procente vor fi suportate de retaileri.
Reducere ar urma să se aplice pentru laptele mai scump de 7 lei litrul, produs în România şi cu grăsimi 1,5% şi 3%.
Guvernul caută cadru legislativ prin care să fie introdusă această măsură.Această măsura vine în beneficiul consumatorului și încurajează cererea pe piața laptelui, ceea ce va sprijini implicit fermierii și procesatorii.
Guvernul și reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit o reducere a preţului pentru lapte de consum pe o perioadă de şase luni, în cadrul unor consultări care au avut loc, marţi , la Palatul Victoria, cu participarea prim-ministrului Nicolae Ciucă. S-a hotărât:
1. Modificarea schemei de sprijin – 10% din valoarea producţiei pentru ceea ce se procesează în România. Proiectul ar putea intra zilele acestea la Camera deputaţilor.
2. Preţul laptelui: Obiectivul este reducerea preţului la raft cu 20% pentru laptele mai scump de 7 lei/litru produs în România cu grăsimi 1,5% şi 3% (10% suportă procesatorii şi 10% retailerii)
Ajutoare pentru fermieri
Astfel, pentru susţinerea fermierilor şi a pieţei laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape.
„Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicat.
De asemenea, pentru susţinerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătăţită şi adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producţiei prelucrate în România, conform unui proiect de act normativ care se află deja în analiza şi dezbaterea Parlamentului.
În cadrul discuţiilor, premierul a subliniat că este importantă optimizarea funcţionării întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român.
„La nivelul Guvernului şi al autorităţilor statului am făcut în aceste zile propria analiză şi avem soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România. Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent. (…) Mă bucur că am reuşit împreună să găsim o serie de soluţii care să deblocheze piaţa laptelui. Ştim cu toţii însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol şi industriei alimentare care să pună în valoare potenţialul României şi să garanteze securitatea alimentară cetăţenilor noştri”, a afirmat Ciucă.