Actualul campionat al Ligii a 3-a, organizat după „tiparul” vechi, creează tot mai multe comentarii, nedumeriri despre ce urmează, despre cum se vor stabili clasamentele, cum şi cine va promova sau retrograda. S-a comunicat un anume sistem, dar cine mai are încredere în conducătorii de la CASA FOTBALULUI că se vor ţine de cuvânt, ştiind că una s-a stabilit în iarnă la ADUNAREA GENERALĂ de la MOGOŞOAIA şi alta s-a aplicat în noul campionat? Mă refer aici la componenţa şi numărul seriilor din Liga a 2-a şi a 3-a. Au fost şi atunci probleme, cluburile nu mai au susţinere financiară, fiind nevoite să se retragă din competiţii. Ce garanţie avem că, în viitorul campionat, se va aplica sistemul produs acum de F.R.F.? Probabil va constata din nou că nu sunt echipe cu care să continue campionatul, şi atunci va trebui să facă iar concesii, să primească echipe mai puţin valoroase, dar cu bani publici.
Se vor perpetua acelaşi haos, aceeaşi nesiguranţă pentru viitor.
Aceste play-off şi play-out au creat o confuzie mare, dat fiind faptul că în fotbalul naţional nu s-a practicat astfel.
Începi campionatul, îţi faci o strategie, îţi propui un obiectiv în funcţie de posibilităţi. După disputarea celor 22 de etape, se va alcătui un clasament, dar nu acela este cel final. Se vor organiza alte clasamente, se va începe un alt minicampionat între 6 echipe, chiar dacă, iniţal, seria este compusă din 12 echipe. Câştigi şi pierzi anumite meciuri, dar la final unele rezultate se anulează pentru clasamentul final.
Se cheltuiesc mulţi bani, se dau prime de victorii, iar în final rezultatul unor jocuri nu se mai contabilizează. Practic, campionatul se dispută doar între 6 echipe, în marea majoritate dorind să se evite retrogradarea, că de promovat se cam fuge, din lipsă de bani. Într-un singur campionat vei juca cu o echipă 4 meciuri, în loc de două.
Din cele 22 de partide jucate, contează doar 5 meciuri (?!). Se alcătuiesc două clasamente separate ale aceleiaşi serii, în care doar rezultatele directe contează. Poţi să baţi „lanterna roşie” cu 20-0, că cele 6 puncte şi golaverajul nu-ţi ajută la nimic, anulân-du-se practic un meci pe care tu l-ai plătit, ai cheltuit ca fiind oficial.
Atunci, să-l anulezi nu mi se pare normal, pentru cheltuiala făcută. După 22 de etape vor urma alte 10, cum spuneam, pentru a stabili cine promovează sau retrogradează. În ultimele 10 meciuri se vor alcătui alte strategii, altele vor fi „jocurile” în marea lor majoritate.
În mod cert, nu toate echipele îşi propun să promoveze, iar cele care au valoare şi bani vor trebui să susţină 4 jocuri cu aceeaşi echipă, într-un singur an com-petiţional, ştiind că în final ai un anunmit obiectiv şi meciurile le tratezi diferit. Ştii că nu candidezi pentru locul întâi, atunci anumite jocuri nu te interesează şi le consideri „amicale”, dacă tot se anulează rezultatele la final.
Practic, multe echipe se vor concentra pe ultimele 10 meciuri – dacă le câştigi pe toate, indiferent în ce serie te afli, vei ocupa primul loc.
Scenarii, calcule, socoteli se vor face tot timpul, până la final. Vom vedea eficienţa acestui „play”, în favoarea cui a fost.
LIGA A 3-A, INTRE MECIURI „AMICALE” Şl OFICIALE!
Date: