BABEL Fast 2023, o ediție închinată FORMEI

Date:

Directorul Teatrului Municipal „Tony Bulandra”, Mihai Constantin Ranin, în calitate de președinte al festivalului, Liviu Cheloiu, producător și Sanda Vișan, noul director artistic, au prefațat ediția 2023 a BABEL Fast. Este  al XI-lea an în care Târgoviștea devine, cel puțin pentru o săptămână, capitala teatrului, festivalul artelor spectacolului urmând să înceapă în mai puțin de o lună. Pentru ediția a XI-a a fost aleasă   tema „FORME”,  extrem de generoasă pentru artiștii și trupele care își vor dovedi măiestria începând cu 3 iunie:

„Este Ziua Victoriei , victoria contra nazismului, noi avem și victoria contra comunismului , în altă zi, și avem și Orașul victoria, care este un oraș părăsit. Asta vă spun ca să vedeți că unele cuvinte își pierd, încet, încet, din semnificația și emoția inițiale. Nu și BABEL! BABEL rămâne aceeași idee, de turn, un turn pe care-l întâlnim în fiecare sat în care este o biserică! Turnul unui castel, turnul de unde se face chemarea de seară la musulmani…

Tema ediției a XI-a , 2023, este „FORME”- forma unei femei frumoase, forma unei vaze, o formă muzicală, forma unui animal… La noi, la teatru, forma înseamnă teatru dans, teatru baroc, teatru clasic, teatru de păpuși, teatru stradal. Dar nu uităm că Festivalul BABEL este un festival al artelor spectacolului. Și atunci vom avea și concerte, de muzică rock, pop, în deschidere va cânta maestrul Caliu. Din moment ce a cântat la filarmonicile din Viena și Praga și a deschis capitala culturală Timișoara, mă gândesc că este onorant și pentru noi să invităm un mare artist.”

A insistat MC Ranin să spună că „un festival nu este o înșiruire de spectacole. Un festival trebuie să ridice nivelul cultural al orașului, să educe, să permită spectatorului să facă o călătorie prin lume și în primul rând prin cultură.” De aici și mozaicul multicultural- vin artiști din peste 25 de țări, dar și de exprimare: BABEL Fast va însemna și concerte rock, pop, va fi și un taraf. În premieră vor veni artiști din China pentru a juca pe scena de la Târgoviște.

 Liviu Cheloiu, producător:”Este datoria noastră de a conlucra și să facem cunoscut că există un teatru, că există un festival, că există cultură în Județul Dâmbovița, aparte de ceea ce numim „Curtea Domnească”, mănăstirile, sau Muzeul de Artă. Se întâmplă multe lucruri din perspectivă culturală și este păcat să nu le pomenim. Revenind la BABEL, suntem la ediția a XI-a, avem undeva la peste 25 de țări participante, avem peste o sută de evenimente, în jur de 40 de spectacole și ceea ce avem nou, este consistența filmului.”

O altă surpriză, la festival vor participa și artiști supraviețuitori ai Teatrului din Mariupol. Bombardat de ruși deși se știa că acolo erau copii… Vor veni la Târgoviște și vor juca spectacolul „Strigătul națiunii”, pe care l-au prezentat și la Chișinău, modul lor de a-și striga durerea și amărăciunea.

BABEL 2023 debutează pe 3 iunie iar ultimul gong va răsuna pe 11, după mai bine de o săptămână de regal artistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pomii fructiferi înfloresc în plină toamnă

La Răscăeți, județul Dâmbovița – 22 octombrie 2024, o...

Atenție la  mesajele frauduloase 

Pe măsură ce perioada de cumpărături se intensifică, infractorii...

Incendiu produs la o casă în localitatea Brezoaia

Garda de Intervenție Răcari  a intervenit cu două autospeciale...
error: Conținutul este protejat!!