Din iulie pot fi depuse proiectele pentru fondurile destinate tinerilor fermieri

Date:

A fost  lansat în consultare publică proiectul de ghid al solicitantului prin care statul propune condițiile de acordate a fondurilor europene de câte 70.000 de euro destinate tinerilor fermieri, din noile finanțări nerambursabile alocate sectorului agricol începând din anul 2023, a anunțat Direcția Agricolă Dâmbovița.

În termeni tehnici este  Intervenția DR-30- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat în dezbatere publică primul draft oficial de Ghid al solicitantului pentru această finanțare și, potrivit calendarului orientativ, finanțarea pentru tinerii fermieri ar fi trebuit să se deschidă în luna iunie 2023, însă consultarea va mai dura o lună.   AFIR va publica apoi  varianta finală a ghidului și va deschide sesiunea de depunere online a dosarelor pentru finanțare, bugetul alocat tinerilor fermieri fiind de250,7 milioane de euro.

Din acești bani vor fi acordate ajutoare nerambursabile de câte 70.000 de euro,cu mențiunea că sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară potrivit, pentru o perioadă de implementare de maximum 3 ani sau 5 ani (pentru sectorul pomicol și struguri de masă).

Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda în două tranșe, anume 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare iar restul de 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.

Condiții de eligibilitate a beneficiarilor

Sunt eligibili solicitanții care îndeplinesc cumulat următoarele condiții:au vârsta de cel puțin 18 ani împliniți și până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani), la data depunerii Cererii de finanțare; au absolvit minimum 8 clase; dețin competențe și aptitudini profesionale pentru ramura agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt).

Grila de punctaj prezentă în proiectul de ghid al solicitantului „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” favorizează aplicanții care au făcut facultate în domeniul agricol.

De asemenea, câștigă puncte suplimentare cei din zone montane și  planurile de afaceri care promit agricultură ecologică, agricultură de precizie și energie din surse regenerabile.

Grila de punctaj îi favorizează și pe aplicanții care preiau terenuri de la proprietari în vârstă (de la 60 de ani în sus), pentru a le comasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pomii fructiferi înfloresc în plină toamnă

La Răscăeți, județul Dâmbovița – 22 octombrie 2024, o...

Atenție la  mesajele frauduloase 

Pe măsură ce perioada de cumpărături se intensifică, infractorii...

Incendiu produs la o casă în localitatea Brezoaia

Garda de Intervenție Răcari  a intervenit cu două autospeciale...
error: Conținutul este protejat!!