Inspectorii DSVSA Dâmbovița au efectuat în trimestrul II o serie de controalele oficiale și evaluări la unitățile care procesează, depozitează și valorifică produse de origine nonanimală de pe raza județului Dâmbovița, în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2023. Acestea au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii economici a:
– condițiilor de înregistrare, autorizare şi funcționare a unităților;
– cerințelor privind trasabilitatea și etichetarea produselor alimentare;
– modului de întreținere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate;
– condițiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime și produselor finite;
– controlul dăunătorilor;
– evidenţa documentelor şi a informațiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi:
– desfășurarea de activități în spatii neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor;
– încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor de origine non-animală;
– deficiențe de structură (pereți exfoliați și neigienizați, pavimente deteriorate și murdare, ferestre neigienizate și fără ecrane de protecție împotriva vectorilor, plafoane nefinisate etc);
– depozitarea necorespunzătoare a materiei prime;
– lipsa programului de autocontrol;
– manipulare neigienică produse alimentare;
– neîntreținerea spațiilor, instalațiilor și utilajelor;
– etichetare necorespunzătoare.
Au fost verificate un număr de 335 unități: supermarketuri, magazine alimentare, unități de prelucrare legume și fructe, depozite legume și fructe, depozite frigorifice, depozite alimentare, unități de fabricare pâine și produse de patiserie, restaurante, baruri, snack-baruri.
Ca urmare a deficiențelor și neregulilor constatate, și totodată, a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri și recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 66 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 615.700 lei. Totodată, au fost emise 2 ordonanțe de suspendare a activității şi 2 ordonanțe de interzicere a activității.
A fost reținută oficial o cantitate de 19.344 kg de fructe și legume și a fost distrusă o cantitate de 45,2 kg de grapefruit roșu.
Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenirea toxiinfectiilor alimentare si respectarea legislatiei sanitare veterinare în vigoare .