Unul dintre domeniile de importanţă vitală pentru ROMÂNIA îl constituie ORGANIZAREA, sub toate aspectele, în toate ramurile de activitate, economică, socială, sportivă, culturală etc.
Este sectorul care trebuie pus la punct, este activitatea de care depinde evoluţia bună sau mai puţin bună a unei societăţi.
Pentru exemplificare, luaţi modul cum se organizează să trăiască o familie. Tot la capitolul ORGANIZARE se ajunge.
Revenind la sport, la fotbal, pot constata că de modul cum se organizează un club sau altul adepind şi rezultate.
Este simplu să comentezi, să-ţi dai cu presupusul, să faci, cum se zice, pe „deşteptul”, să critici de fapt. Alta este însă când ai fost sau eşti în fenomen şi vii cu dovezi palpabile, verificabile. Ştiţi ce spune un proverb românesc, „teoria ca teoria, dar practica te omoară!”
Cu mulţi ani în urmă, situaţia F.C.M.-ului TÂRGOVIŞTE de astăzi era aceeaşi ca a celor de la CHINDIA TÂRGOVIŞTE de acum.
Atunci, conducerea oraşului TÂRGOVIŞTE a găsit o soluţie, pe cât de simplă, pe atât de eficace. Un singul OM a preluat activul şi pasivul clubului F.C.M. TÂRGOVIŞTE şi l-a salvat de la pieire.
S-a organizat cum a ştiut domnia sa mai bine, iar activitatea clubului a început să meargă. Doresc să amintesc celor interesaţi că, în ediţia 2004-2005, clubul F.C.M. TÂRGOVIŞTE evolua în divizia B, ALPAN UNIVERSITATEA TÂRGOVŞTE în divizia C cu o echipă şi încă una în divizia D (preluată de la NUCET).
Cu trei echipe de seniori şi şase de juniori, clubul F.C.M. TÂRGOVIŞTE a făcut faţă în acea perioadă, toate echipele terminând competiţiile la care participau.
Dar, atenţie, F.C.M. TÂRGOVIŞTE era un club PRIVAT. Domnul GHIORGHI
ZOTIC a preluat întreaga activitate şi conducere celor trei echipe, plus juniorii.
ORGANIGRAMA clublui F.C.M. TÂRGOVIŞTE şi ALPAN UNIVERSITATEA TÂRGOVŞTE cuprindea şi atunci pe hârtie, la cererea F.R.F. (te obliga formularul la începutul fiecărui an), „CEREREA DE ÎNSCRIERE”.
în conformitate cu art. 40 din R.O.A.F., ORGANIGRAMA CLUBLUI prevede
următoarele funcţii de conducere administrative:
PREŞEDINTE, VICEPREŞEDINTE, DIRECTOR SPORTIV, DIRECTOR
EXECUTIV, DELEGAT.
Evident, asta pe hârtie, că dacă nu ai în funcţie un director sau vicepreşedinte nu te primesc în competiţie!? Fiecare club îşi organizează personalul pe aceste funcţii administrative în funcţie de posibilităţi, de bani şi nu în ultimul rând, de oameni capabili să rezolve problemele prevăzute în „fişa postului”.
Personal, de 15 ani cât am în fotbalul naţional, nu ştiu vreun club de B sau C care să aibă această ORGANIGRAMĂ completă şi în realitate.
în general, la toate cluburile de la acest nivel găsim un preşedinte, un director sportiv şi un delegat.
La câtă activitate trebuie să se desfăşoare la un club de Liga a 2-a şi a 3-a, sunt suficienţi 3 salariaţi, dar toţi pricepuţi, cu experienţă în domeniu.
în general, activitatea cea mai „delicată” la un club o are directorul sportiv, care se ocupă de aducerea de jucători, de transferuri, de legitimări, de salariile jucătorilor, de contracte. Cu toate acestea, se duce în faţa preşedintelui spre aprobare. Delegatul echipei este, de asemenea, o „piesă grea” la un club. Mai întâi trebuie să ştie pe de rost R.O.A.F.-ul, să-l viseze… Dacă deţine foarte bine această „ştiinţă”, îşi uşurează mult munca şi nu permite încălcarea REGULAMENTELOR FOTBALISTICE.
După exeperienţa mea,
„DELEGATUL” este jumătate din ORGANIGRAMA unui club. Dacă acesta deţine toate legile şi articolele din R.O.A.F., este bine pregătit în domeniu, are o vastă legătură cu ceilalţi delegaţi din serie, din zonă, din ţară, clubul are numai de câştigat. Şi ce este cel mai important, cunoscând R.O.A.F.-ul, să reducă pe cât posibil cheltuielile clubului, să se încadreze într-un anumit buget.
Dacă activităţile organizatorice sunt bine împărţite între membrii clubului, în aşa fel să nu se spuprapună unii cu alţii, adică „să nu se calce pe picioare”, atunci totul va fi bine, banii vor ajunge chiar şi pe criză.
Cunosc, cu ani în urmă la nivelul Ligii a 2-a, se cheltuiau în total, într-un an competiţional, cam 20 miliarde
vechi.
Este adevărat,
ORGANIGRAMA CLUBULUI
era redusă la doar doi oameni, adică preşedintele (patron) şi
delegatul. Cu aceştia doi (şi nu
5-6), F.C.M. TÂRGOVIŞTE a
evoluat în divizia B din 2004 până în 2009, ca de altfel şi în prezent, cu echipe în paralel în divizia B şi C. Dar acum că sunt bani publici şi nimeni nu întreabă de ei (poate doar la votare)!
Se poate şi cu
ORGANIGRAME STUFOASE,
cu salarii pe măsură, dar rezultatele le vom vedea.
Serviciul contabilitate-financiar nu are nicio treabă cu transferuri, contracte, vize, legitimări etc. Aceste atribuţiuni sunt în sarcina directorului executiv şi a delegatului.
Poate şi numărul, şi salariile antrenorilor trebuie revizuite (mărite sau micşorate) în funcţie de obiectivul clubului, al conducerii tehnice. Apropo, n-am scos o vorbă de echipa de jucători seniori, deoarece acolo este ca la început, noi dâmboviţenii nu avem „cuvânt”, alţii stabilesc, horărăsc cine joacă şi pe ce bani.
Cei 17 jucători împrumutaţi la CHINDIA până pe 30 iunie sunt consideraţi „mercenari” veninţi aici doar după bani, atâta timp cât nu au contract cu CHINDIA pe 3 sau 5 ani. De la 1 iulie 2013, CHINDIA rămâne cu 7-8 jucători dâmboviţeni, deoarece „spuma” pleacă.
Ş-atunci de ce atâta cheltuială cu jucătorii altora pe banii noştri pentru 10 meciuri? Nu vor elolua cu gândul şi cu inima la culorile roşu şi albastru, mai repede la alb-albastru, că oricum nu-i interesează rezultatele, ci doar banii din contractele obligatorii până pe 30 IUNIE.
Dar despre acest aspect, despre echipă, vom mai vorbi, după ce vom şti lotul. Deocamdată îmi permit să-mi dau cu părerea, având în spate o oarecare vechime în domeniu, o experienţă cu rezultate probate, primind şi eu, la timpul meu, sfaturi utile de la inegalabilul TIT IONESCU, încă folositor tuturor. Aşa cum m-a sfătuit domnia sa la început, consider util un sfat, o vorbă bună să-mi exprim şi eu acum.
DÂMBOVIŢENI DE GRADUL DOI!
Date: