Un incendiu de vegetaţie are urmări grave în Răcari – satul Mavrodin. Focul, pus cel mai probabil pentru a curăţa terenurile, a scăpat de sub control. Vântul a înteţit focul şi flăcările s-au propagat la două case. Nu sunt victime însă pompierii se luptă cu flările şi acum.
În perioada 25 februarie – 03 martie 2019, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate 121 incendii de vegetaţie.
Personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, în perioada menţionată, controale de specialitate pe linia prevenirii incendiilor la instituţii publice şi operatori economici din judeţ. Pe timpul controalelor au fost desfăşurate şi activităţi de instruire şi informare preventivă. De asemenea, a fost acordată asistenţă tehnică de specialiate pe linia prevenirii incendiilor şi avizării-autorizării.
STOP incendiilor de vegetaţie!
Pe fondul încălzirii accentuate a vremii din ultima perioadă, unii cetăţeni au demarat activităţile de igienizare a terenurilor. Îngrijorător este că această activitate se realizează prin arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate şi a miriştilor, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.
Nu contează faptul că flăcările se propagă cu viteză foarte mare la vecinătăţi, punând în pericol gospodăriile din apropiere sau că suprafaţa incendiată se află în apropierea pădurii, existând riscul extinderii incendiului la fondul forestier. Pur şi simplu, aceste persoane dau foc şi părăsesc locul respectiv, fără a mai supraveghea arderea sau a se gândi la consecinţe.
Având în vedere creşterea alarmantă a numărului de incendii de vegetaţie din ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel către cetăţenii dâmboviţeni să limiteze aceste activităţi.
Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranţa cetăţenilor şi a gospodăriilor acestora, afectând de multe ori şi traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere, situaţii care pot genera adevărate tragedii, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale. Inspecţia de prevenire efectuează controale în teren pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, valoarea sancţiunii fiind cuprinsă între 1000-2500 lei.
A DAT FOC SĂ CUREŢE TERENUL, DAR A INCENDIAT ŞI DOUĂ CASE
Date: